Camerata Mediolanense - Pankration

A jelen válogatás az olasz – mint a nevéből is kitűnik milánói – dark folk zenekar legjobb darabjait gyűjtötte egybe. A CM 1992 óta meghatározó alakja az olasz és kisebb mértékben az európai undergroundnak, mégis most jött el egy ún. „best of” jellegű lemez kiadásának.

A CM zenei és eszmei világa egyszerre sűríti magában a dekadens bacchanáliák kicsapongását, a reneszánsz és a humanizmus gondolatkincsét – és nem utolsósorban ezen korok zeneiségét - , de ettől függetlenül nem vesznek távoli ködbe és homályba, ugyanis a dalokból kiérezni egy nagyon erős reflexiót korunk Európájának válságára. A szomorkás, elsősorban ütősökre, éteri női vokálra és csemballóra épülő dalok egyszerre szólaltatják meg a letűnt korok varázsát és tartanak tükröt a jelen korszakunk kétes értékei felé. Talán ez utóbbira utalhat a válogatás lemez címe és az album ikongráfiája is. A Pankration – ami görög betűkkel van a borítón feltűntetve – az antik görög – római világ egyik hadi játékának formájára utal. Ilyen apróságokból és számos egyéb szimbólumból is kitűnik, hogy a zenei tudás mögött komoly kortörténeti és szakirodalmi ismeret rejlik.

Dalszövegeik nagy része nem saját tollból, hanem nagy európai szerzőktől származik. Többségük olasz, mint például Lorenzo il Magnifico, Torquato Tasso, de megjelenik a korszakba csak hangulatában illő német Heine is. A már korábban említett dark – folk jelző – jelentsen bármit is – nem fedi le a teljes igazságot a zenekarral kapcsolatban. Olyan zenekarok munkássága, mint az Ataraxia, az Ordo Equitum Solis és a The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud már korán kifejtette hatását a CM világára.

Maga a frissen megjelent Pankratión lemez 10 dalt tartalmaz és kronologikusan követi a zenekar munkásságát, találhatóak rajta korábban csak kislemezeken, vagy válogatásokon megjelent dalok is. A csak válogatáson megjelent dalok közül talán a leghíresebb az „Il trionfo di bacco e arianna”, ami zseniális kórusával és kiváló, könnyen megragadó refrénjével méltán jelent meg a „Looking for Europe” válogatáson. Nyugodt szívvel ajánlható ez a lemez azoknak is, akik még nem hallottak a zenekarról, de a fentebb említett hatások közül valamelyiket kedvelik.

Diszkográfia:

1994 Musica Reservata
1996 Campo Di Marte
1997 Inferno I
1998 Madrigali
1999 Inferno II
2001 Lago Di Varese
2006 Pankration


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 20. - 08:29 | © szerzőség: Herr Jozef