Death in June - Peaceful Snow

Mindössze 880 kópia gurult a neofolk piac egyre zsibvásárias külsőt öltő piacára az új Death in June – igencsak kis – lemezéből. A „Peaceful snow” névre keresztelt rózsaszín hétinches Douglas Pearce és Miro Snejdr műhelyének – és a portugál Extremocidente kiadónak -szülötte.

Ez az a kétszámos és alig kilenc perces kiadvány az első új szerzemény a 2008-as „Rule of Thirds” óta. A szövegíró/énekes Douglas P. ezúttal is az egyszerű hangszerelésre törekszik, de nem hagyományos akusztikus gitár az eszköze, hanem a zongora, az is csak önmagában.
A koncepció meglepően jól működik és a hosszúra nyúló DIJ diszkográfiában korábban erre még nem volt példa. A zongorakíséretet megszólaltató Miro Snejdr játéka lassú és múltbavágyó, sebészi pontossággal illesztve és kiegészítve Douglas P. jól ismert bariton hangszínét.
A szövegek csak a feleslegességig limitált kiadásokon találhatók, ugyanakkor a mély sóhajokkal és alig hangközökkel tarkított ének valóban megidézi egy kivülről barátságos, ám valójában halálos fagyot kínáló erdő hangulatát.
A lemez másik oldala a „The Maverick Chamber” az A-oldal méltó kiegészítése, a zongorajáték filmszerűsége és kelletett vidámsága már a valóban békés havat mutatja be a zárt ablakok biztonságából.
Nem tudom mi várható a következő teljes DIJ albumtól, de ha ez az igényességű vonal erősödik meg, azzal mindenki csak nyerni fog és a neofolk szinteret szimbolikusan is beborítja a „Pea(r)ceful Snow”.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 20. - 09:28 | © szerzőség: Herr Jozef