Larrnakh - Now Will You Believe?

A későn jövő jutalma

Évek óta őszinte szimpátiával figyelem Sörös Gergő munkáját, amelyet saját projektjében, a Larrnakhban végez lankadatlan lelkesedéssel és nagy kitartással. Öt éve megjelent egy nagyon korrekt három számos anyag a legendás Scontrum válogatás ötödik darabján. A magam részéről nagyon kedveltem, simán egy kislemezként kellett volna megjelennie, de sajnos nem így történt.

Öt év után a Larrnakh most debütált egy negyven perces lemezzel, amely a Now will you believe? címet kapta. A lemez Gergő munkáját dicséri a leginkább, a legjobb neofolk zenekarokra jellemző kompromisszummentesség záloga az egy személyes zenekar, amely most már két személyes gyakorlatilag, hiszen Gresz Ágnes is tagja a csoportnak. A Larrnakh azonban leginkább Gergő egyszemélyes víziójaként működik, az ő gondolatai, hite, félelmei, érzelmei, harca van benne a dalokban, amellyel kapcsolatban Ágnes nemcsak hegedűvel, hanem érzelmi síkon is minden jel szerint termékenyítőleg hatott.
A debüt album, amely tavaly lett rögzítve érezhetően egy nagyon is kidekázott, agyonérlelt anyag és értő kagylózást kér magának már az első hangoktól - főleg a magyar hallgatótól. Gergő átrágta magát a neofolk színtér minden nyűgén - az arcot én élő magyar neofolk legendaként kezelem csak - fellépett egy rakat zenekarral (Cawatana, Kriegsfall-U, Sturmast, Allerseelen) és leszűrte magának a legnagyobb konzekvenciát; nem akar belesüllyedni egy zenei gettóba, hacsak egy mód van rá. És van egy módszer rá éppenséggel; aprólékosan összerakott dalok, amelyeket leginkább szépen kicsiszolt industrial elemek díszítenek (Sacramentum Obligation) vagy éppen uralnak (If there were...) esetleg zavarba ejtően pofába csapnak (Drift) power industrial módra és nem kellőképpen agyontaposott Crowley-speech-csel. A Larrnakh zeneileg ha impozáns, tartalmilag olyan, amilyen eredetileg a neofolk volt; heroikus, de személyes, érzelmes, de sötéten romantikus. Ugyanakkor komor is és szimbólumokban gazdag, amelyek nem elsőre nyílnak meg, spirituálisan pedig személyreszabottan komplexek. A Delictum sajnos dagályos lett, azonban a Respectus egy nagyszerű neofolk himnusz és a Have my own way pedig olyan szerelmes dal, amilyet egy férfiember érez őszinte csalatkozásában.
Gergőtől még megkérdezem majd, hogy minek csak angol címek, amikor magyarul énekel - szerencsére! - nagyobbrészt, de ennek ellenére, eddig ez nekem a legjobb termés Magyarországon neofolk (és nem hozzá csatolt más műfajokban!) témában, talán mert őszinte és nem túlspilázott. Nem biztos persze, hogy ezzel mindenki így lesz és lehet, hogy később más lesz az összesítés, de ez most mindegy.

Now Will You Believe? CD (Steinklang Industries, Austria, 2010)

Kontakt: http://www.myspace.com/larrnakh


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 20. - 12:22 | © szerzőség: PHJ