Ostarbeiter - The Iron Era

Nemrég kaptam meg az Ostarbeiter projekt hamarosan megjelenő válogatáslemezének promóciós verzióját. Az Ostarbeiterek (Keleti munkások) azok a főként ukrán (illetve kisebb számban orosz, fehérorosz, lengyel és tatár) kényszermunkások voltak, akiket a második világháború során hurcoltak a Harmadik Birodalomba. Aki olvasta a nemrégiben megjelent interjút, amelyet az ukrán industrial zenésszel, Olegh Kolyadával készítettem az már tudja, hogy az Ostarbeiter az Oda Relictából ismert muzsikus side-projektje: ezen a néven korai zajos kísérleteit publikálja, amelyeket 1998 óta készít. A lemez a napokban jelenik meg a legendás Steinklang Industries és Olegh saját kiadója, az Old Captain közös produkciójaként egy két lemezt rejtő DVD tokban. A tetszetős borító és a lemez címe is remekül visszaadja a lemez kíméletlenül ipari hangulatát.

Az utóbbi években sajnos igencsak elszaporodtak a sablonos, laptoppal készített noise produkciók, amelyek miatt még a karcos industrial műfajok keményvonalas rajongói is teljes joggal inkább a régebbi, jól bevált előadóknál maradnak. Nos, ez a lemez – valószínűleg azért is, mert anyaga jórészt még az ezredforduló előttről való – igazi csemege lehet azoknak, akik az régi vágású death industrial és power electronics muzsika rajongói.
Az anyag lemezenként tizenkét-tizenkét tételt tartalmaz, amelyek hossza egy perctől egészen hétig terjedően igen változatos, ez is mutatja, hogy a lemez válogatás jellegű és több különböző anyagról, de jórészt mind Olegh korai, kazettás felvételeiről származnak. A zene maga viszont ennek ellenére meglepő egységet mutat, mind remek színvonalú ipari muzsika, amelyekről azonnal a műfaj legnagyobbjai, egyik kedvencem, a Brighter Death Now (és a Cold Meat hasonló előadói), vagy például a Whitehouse jutott eszembe. A zenét tovább szinesíti a műfajra jellemző torzított beszédhang, amely szintén egyre inkább hiányzik a mai munkákból. Így talán nem is emelnék ki külön dalokat, ugyanis – ismét hangsúlyozom – a lemez igen jó, egységes hangzású anyag lett. Végül is ilyen egy jó válogatás... Ami talán mégis külön figyelmet érdemel az a négy szám, amelyben más zenészek is közreműködtek, amelyek közül szerepel két kevésbé ismert power electronics zenekar, az olasz Wertham és az ausztrál Steicher, a szintén ausztrál ritual ambient Isomer projekt és a méltán híres Deutsch Nepal is, amelyben Lina Baby Doll jellegzetes hangja is felcsendül.
A lemezt mindenképpen ajánlom az Oda Relicta rajongóinak, akik szeretnék megismerni az ukrán alkotó „ipariasabb” oldalát, de akár a műfajjal újonnan ismerkedőknek is érdekes hallgatnivaló lehet.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 20. - 13:56 | © szerzőség: bercesa