Arditi / Signa Inferre

ARDITI: Statues Of Gods / SIGNA INFERRE: Invictis Victi Victuri

A svéd ARDITI hosszú évek óta a martial industrial műfaj egyik különösen szilárd és megbízható pillére. A német SIGNA INFERRE (jelenleg) kevésbé ismert formáció, de gyanítom, ez rövid időn belül jelentős mértékben változni fog.

A 2008-as, erős klasszikus, orkesztrális zenei befolyással bíró Omne Ensis Impera album, az ARDITI talán leginkább letisztult, mégis rendkívül felkavaró anyaga lett. Eleinte meghökkentő módon furcsának éreztem (különösen Nordvargr úr asszisztálása kapcsán), később azonban minden a helyére került, megtalálta, elfoglalta az őt megillető pozíciót a csoport életművében. Ennek hatására felfokozott érdeklődéssel vártam a soron következő kiadványt, ami 2009 hajrájában meg is érkezett, egy megosztott 10"-es album formájában.
A rövid, hangulatos felvezetés (Introit) a célnak ugyan megfelel, de (bátran bevallom) nem bír különösebb jelentőséggel. Viszont ami a második (Statues Of Gods) darabbal kezdetét veszi, az több, mint magával ragadó! Az előzetes hírmorzsáknak megfelelően nordikus folk zenei elemekkel vastagon tűzdelt szerzeményeket préseltek bakelitbe, kissé talán meglepő, de semmi esetre sem csalódást keltő módon. A dobok kopogósan, rendkívül feszesen szólnak, a rájuk úsztatott dallamok a legszebbek talán, amit a Möller-Björkman duó eddig alkotott. A záró (Baragi) tétel egy lomhább, kimért, ám nem kevésbé perfekt kompozíció, hihetetlenül szuggesztív, a vele szembeni ellenállás értelmetlen és hiába való! Ismételten fokozott érdeklődéssel várom az új, komplett albumot!

A SIGNA INFERRE egy jól kidolgozott dark ambient hatásokat mutató szerzeménnyel (Into The Realm Of Hades) indít, megfelelő alapot biztosítva a folytatáshoz (Resist Or Serve, Deconstructo Creativae). Pattogó, menetelős industrialt kapunk, klasszikus zenei loopokkal erősen tűzdelve, némi archív szöveg bevágással kiegészítve. A csoport a "jól bevált" receptet követi, de mindezt olyan ízléssel és eleganciával teszi, hogy feltétlenül a kiemelkedőbb anyagok közé sorolhatom a produkciót. Üde színfolt még a néhol - korábban többek között a PREDELLA AVANT által - erősebben hangsúlyozott pergődob használat.
Meggyőző, a mezőnyből egyértelműen kiemelkedő alkotás.

Az EQ Music a szokásoknak megfelelően ezúttal is figyelt a csomagolásra, a kiadvány több verzióban is megrendelhető, de a korlátozott példányszámra való tekintettel érdemes sietni.

Fekete vinyl, ezüst/fekete borító, 300 példány.
Szürke vinyl, ezüst/zöld borító, 150 példány.
Collector's edition, szürke vinyl + 2 póló, 50 példány.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 19. - 14:55 | © szerzőség: Sörös Gergő