Awen – Grim King of the Ghosts

Az olasz Old Europa Café label jegyzi a az amerikai neofolk csoport, az Awen közelmúltban megjelent második albumát, a Grim King of the Ghost-ot. A 2009-től aktív zenekar hamar a "számon tartandóak" közé küzdötte fel magát, mi sem jelzi ezt jobban, hogy az idei lipcsei Runes+Men fesztivál egyik fellépői közé is tartozik majd.

A 13 szerzeményt tartalmazó korong 300 példányra limitált,  ez a szigor a számokban már jó ideje jellemző a szcénán belül. A koncept album a dark ambient, neofolk és martial stílusjegyeit ötvözi jó érzékkel, mindamellett, hogy egy kellemes 50 perces elmerülésre invitál, olyan illusztris zenészek is névjegyüket hagyják benne, mint az Et Nihil-es B9 InVid, Gaya Donadio a Six Comm-ból, de Freya Aswynn rúnaolvasásai is hallhatóak. A folkos-misztikus íz végigvonul a 13 dalon, meglehetősen erős felütés (Tree of Sacrifice) után sem veszítve túlságosan erejéből.

Erin Powel kiabált-kántált hangja adja azonban az igazi  mágiát - a baljós, oratórikus hatás vele emelkedik magasabb szintre. A hol suttogott-mormolt-ráolvasott, hol megénekelt Grim szelleme kísért a dalok során. Skót altatódalban jelenik meg (Cradle Spell), western hangulatú countryban (a címadó Grim King of the Ghosts) tűnik tova, a nótákban több nyelven megénekelve, ezzel is szellemi és hangulati ízfokozót adagolva a hallójáratoknak. Az öt esztendőnyi érlelés egy hatásos, magas színvonalú lemezzé nemesedett, melyben a neofolk és dark ambient iránt elkötelezett hallgatók egyaránt élvezettel merítkezhetnek meg.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2015. 02. 27. - 06:50 | © szerzőség: Gelka