Blood Axis - Articsóka étterem

A Blood Axis zenekar 1989-ben bukkant fel hivatalosan, de jóval korábban alapította Michael Moynihan. Ez volt és maradt az ő gyakran vitatott gondolatainak és ösztöneinek egy őszinte és meg nem alkuvó kifejezése. A megjelenő első önálló albumáig -“The Gospel of Inhumanity”- számos válogatáson szerepelnek; a szerzemények közül nem egy tiszteletadás az ősi perzsa napistenség Mithras* előtt. Ezekkel a számokkal tette le a Blood Axis a védjegyét, megteremtve egy fanatikus rajongótábort Észak-Európától Thaiföldön keresztül egészen Orosz-országig**.

A hosszú ideje várt album ’95 utolsó napjaiban jelenik meg, minden várakozást felülmúlva. Újra meg újra meghallgatásra kényszerít; a neoklasszikus álmodozásokból mesterien csap át gitár vezetésű keménységbe, olyan kísérőháttérrel, amelyről hol Charles Manson vagy Ezra Pound hangja hallható, máskor pedig kórusénekek és hátborzogató természeti felvételek (pl. egy égzengés 1935-ből) festik alá az amúgy sem általános hangzást. Első élő fellépésüket 1997. nov. 15-én adták Svédországban, a legendás kiadó a Cold Meat Industry 10 éves jubileumi ünnepségén. Az itt rögzített előadás a “Blót: Sacrifice in Sweden” című látványos 12 számos CD-n állít emléket az eseménynek. 1998-ban jelenik meg a második albumuk ("Ultimacy”), ezt követően indulnak európai turnéjukra, melynek egyik állomása a budapesti Articsóka étterem klubhelyisége volt… Számtalan felmerült kérdésemre –minden bizonnyal az ott lévők többségével ez a helyzet- a külföldi magazinokban velük készített riportokból körvonalazódhat válasz, de az itteni rövid bemutatás erre nem ad alkalmat. Másrészről pedig nem is tartom fontosnak; ezeket a válaszokat mindenki maga keresse. Egy biztos, a Blood Axis az ösztöneinek egy félelmetes, de őszinte kinyilatkoztatását nyújtja, elutasítva ezzel a populáris trendek befolyását, vagy a zeneipar gondoskodását. A fő áramlatok elkerülésével, töretlen aka-rattal, féltő gonddal alakítja ki a maga zenei világát.

Blood Axis, Allerseelen koncert; Budapest, Articsóka étterem, 1998. nov. 7.

PROLÓGUS

Valamikor réges-régen élt egy ember, kit görög föld szült s táplált. Délszaki nap hevítette az Ő lelkét, tüzesen és forrón. Ég s víz mélykék azúrja, mely a déli világok öröktől kapott kiváltsága, ezernyi szigetvilág titokzatos organizmusa, megannyi csillogó rezdülése, Földanya olajos termékenysége, tenger habzó, morajló, zúgó árja érlelte az ő gyermekét. Egy távoli ködös hajnalon, mikoron kisétált egymagában, lelkét egy új gondolat hálózta be, amely ott termett, s többé nem engedte.

A megrendülés gondolata fogant meg benne. A szellem ébredése, az első megrázkódtatás, melyben benne foglaltatik minden cselekvés mozgatórugója. Minden értelem bölcsője ez, hiszen a legegyszerűbb gondolatot is a megrendülés előzi meg, melyből születik a gondolat, s amiből következik a tett, minden megrázkódtatásnak és gondolatnak okozata, értelme. A gondolkodó ember folyamatos megrendülésben éli életét, s ezáltal adott a gondolat cselekvésének szabadsága.

Így sétált egymagában, forrongó elmével, s keblében a nyugtalanság zihált. Lassan felszállt a hajnali köd, s előretört a nap, mely bearanyozta a messzi tájakat. Egyszer csak megállt, meredten a napba nézve, s így kiáltott: -Oh, igen Platon, igen, felvirradt!

S imhol Ti szavak!
Mik oly kevesek vagytok, s mégis oly sokat értek.
Megragadtok s kifejeztek!
Amennyi képességtekből telik.
De Ti, vájtfülű elemzések, tudálékos ostobaságok, “látszat intellektualitás". Félre veletek!
Beszéljen helyettetek a megrendülés eme története.
A lélek reakciója, ami oly tiszta és nemes mindahhoz képest, amit papírra lehet vetni.

* később magáévá tette a Római Birodalom légionáriusainak földalatti istenimádatának kultusza

** Oroszországban saját honlapot telepítettek az Internetre a Blood Axis rajongók

Szelevényi Gellért és V. Gábor


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 25. - 09:55 | © szerzőség: Gelka