Changes

Az Egyesült Államokbeli Changes zenekar a neofolk színtér egyik legmeghatározóbb zenekara, azonban története jóval a műfaj keletkezése előtti időkre nyúlik vissza. Tulajdonképpen eredetileg semmi köze nem volt ehhez az Európában alakult és főként az öreg kontinensen hallgatott stílushoz... Mivel idehaza egy Magna Magazinos interjút leszámítva nem igazán jelent meg semmilyen írás - noha egy igen fontos zenekarról van szó - ezért úgy döntöttem, összeszedem a zenekarról rendelkezésre álló forrásokat.

Történt 1969-ben, hogy a patrióta gyökerekkel rendelkező unokatestvérpár, Robert Nicholas Taylor és Nicholas Tesluk Chicagoban megalapította azt a zenekart, amelyet az első pár, kis kávézókban és kocsmákban tartott koncertek után Changes (Változások) névre kereszteltek. A két (akkor még) fiatalember együtt tanult meg gitározni és mindketten főként az akusztikus zenéhez és az amerikai "népzenéhez", a countryhoz és a balladákhoz vonzódtak, illetve, ami még fontos lesz a zenekar történetében ideológiai szempontból is – a hagyományos, régi értékek mellett álltak ki a már a 70-es években is az ajtókat döngető tudományos és információs forradalommal ellenben.

Ugorjunk azonban vissza a zenekar történetéhez: általában a Changes zenekar útjait három korszakra szokták osztani. Az első a már említett, kis helyi klubokban való fellépések időszaka, mint átlagos folk banda játszottak kocsmákban, chicagói egyetemek eseményein és hasonló helyeken. 1973-ban viszont Taylor Új Mexikóba költözött, így a zenekart egy évig szüneteltetni kellett. A zenekar történetének második szakasza Taylor visszatértével kezdődött. A Changes folytatta a koncertezést és több zenész is megfordult benne, például Taylor felesége is, aki énekelt a zenekarban. Az aktív koncertek ellenére egy felvett anyagot sem tudtak megjelentetni, csak pár demójuk maradt fenn és 1977-ben Tesluk Coloradoba költözésével és megnősülésével úgy tűnt, végleg feloszlik a zenekar és elfelejtődik, mint megannyi átlagos (és gyakran sajnos kevésbé átlagos) zenekar. Valószínűleg végleg eltűntek volna a süllyesztőben, ha 18 évvel később egy újságíró, történetesen Michael Moynihan, aki a Blood Axis zenekarból is ismert nem talál rájuk elsősorban a dalszövegeik figyelmét felkeltő jellege nyomán és nem adja ki 1995-ben Fire of Life címen két számukat egy 7 inches lemezen a Storm Records nevű kiadójnál, majd egy év után ugyan ezen a néven egy tizenegy számos albumukat is. Ő ismerte fel, hogy a Changes munkája a földrajzi és időbeli távolságok ellenére mennyire előrevetítette magát a neofolkot, mint műfajt és zenei mozgalmat is a hagyományos zenét a hagyományos, tradicionalista ideálok összekapcsolásával.
A zenekar ezután új albumot jelentetett meg új számokkal, 1998-ban Legends címmel, amely után már végleg a neofolk színtér elitjének teljes jogú tagjaivá váltak, több más, neves kiadó is dolgozott velük (HauRuck!, Eis und Licht), újrakiadások, split az Allerseelennel, közös számok a Werkraummal és Európai turné (így jutottakl el 2005-ben hazánkba is).

Végezetül szeretném megosztani kedvenc számomat, amely a 2004-es Orphan in the Storm lemezükön jelent meg:


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 20. - 08:34 | © szerzőség: bercesa