Der Blutharsch

Amikor az ember a Der Blutharsch-t hallgatja, elétárul egy kép, amelyen egy nagy, hóval borított táj látható, ahol a katonák felszerelésüket hordozva masíroznak előre, hosszú, kígyózó sorokban. Társzekereik mellett sebesültek vánszorognak meg-megcsúszva, vértócsákat húzva - a sorok hosszában megfagyott lovak és katonák vannak, akik groteszkül élőként mozognak.

Neo-folk.hu: - Milyen hatással volt a heroikus felvonulás/menetelés a munkáidra?

Albin Julius: - Úgy gondolom, hogy ez a leírás valóban nagyon jól illik a zenére. Személyesen a munkámat mint zenét is szemlélem, és mint az örök harc visszatükröződését "a létért", vagyis ahogyan ezt az élet általában megjeleníti. Mindig fennáll valamilyen harc, legyen az külső/aktív harc, vagy belső... vannak pillanatok, amikor eljön a civódás ideje, és vannak visszamaradások is, melyek azonban még mindig - számomra legalábbis - egy folyamatos előrelépés. Hogy Goethe-t idézzem, "... az út a cél..." ... és, "a Der Blutharsch" az én utam.

- Mi a véleményed a hagyományosan felállított „kis és nagy szent háború"-ról, a megdicsőülésről, illetve a harcon keresztül történő önmegvalósításról?

- A háborúkat vagy megdicsőítik, vagy elátkozzák... mindig valamelyik oldal vagy rezsim alapján. Tagadhatatlan mindenesetre az, hogy a háború lényeges lételeme az emberiség történetének, amely az emberiséget egyrészt jóllehet szakadékba taszította újra és újra, másrészt viszont mégis egy előre hajtó motor volt a fejlődéshez, amely megalkotta a modern világot.

- A birodalmak által szervezett háborúkat általában negatív módon ítélik meg. Mi a véleményed ezekről a háborúkról, milyen hatással voltak a munkádra?

- Ezeket a háborúkat mai szemszögből szerintem nehéz értékelni és megítélni. Ezek is részei a történetnek, és minden nemzetnek, melynek része volt benne, megvan a maga interpretációja a saját szerepét illetően benne. Itt most nem szeretném kifejteni a véleményemet.
Úgy gondolom, hogy a munkámban nagyon is jól megtalálják a helyüket ezek a dolgok, mindenesetre ha a munkámat csak erre korlátoznám, az nagyon egydimenziójú lenne. A mai történelemszemlélet téves és meghamisított.

- Mi a véleményed a történelemről mint fogalomról?

- Úgy gondolom, hogy a történelem egy változó. Minden történelmi eseményt különféleképpen lehet megítélni, és különféleképpen fogják őket értékelni, az idő/kor tényezője itt szintén lényeges szerepet játszik. Minden rezsim abban a helyzetben van, hogy meghamisíthassa a történelmet, a történelmet mindig a győztesek írják és ezért fel is magasztalják... A szép az egészben mindenesetre az, hogy a történelmet újjá és újjá írják, és a történelmi eseményeket újszerűen interpretálják. Így, amint mindig sok valóság adódik, ugyanúgy több verziója is van a történelemnek, és mindenki úgy használja a saját verzióját, hogy a saját igazságát törvényesíthesse.

- Hogyan látod osztrák álláspontból az Osztrák-Magyar Monarchiát és az 1848-as szabadságharcot?

- Úgy gondolom, hogy a K. u. K. Monarchia egy nagyon romantikus időszak volt, és nosztalgikus érzéseket táplálok felé. Természetesen ez egy nagyon nagy teljesítmény volt, egy ilyen óriási birodalmat egyesíteni, és a kölcsönös befolyások a különböző népcsoportok által szintén nagyon gyümölcsözőek voltak. Én személy szerint nagyon örülök, hogy Európa "ideológiai felosztottsága" a "Nyugat/Kelet" között felszámoltatott, és hogy az európai népek ismét összenőnek és kölcsönösen gyümölcsöznek.

- Véleményed szerint mennyiben negatív vagy pozitív a számítógép behatása a zeneszerzés terén (is)?

- Véleményem szerint a számítógép egy forradalmi esemény a zene történetében. A számítógép segítségével (sajnos csak részben) majdnem mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy zenét szerezzen, és lehetséges olyan zenei művek komponálása is, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Mindenesetre nem találom jónak azt, ha a számítógép a domináns elem egy zenében... én nem használok számítógépet ahhoz, hogy zenét csináljak (hagyományos értelemben, hiszen egy samplernek is van számlálója), úgy értem, nem bízom magam programokra ahhoz, hogy komponáljak és elhelyezzem a dolgokat.
Én pusztán segédeszköznek tekintem a számítógépet a zene létrehozásához, mint egy fuvolát vagy egy gitárt... mindenesetre jelentősen jobb lehetőségeket kínál. Mégis, minden hangszer csak annyira jó, amennyire az ember, aki használja. A kreativitás és az érzés fontosabbak, mint a technika, és némely ember ezt úgy teremti meg, hogy egy „szimpla" hangszerrel, mint pl. egy gitárral előadott zenét ír, míg más emberek a legmodernebb technikai hangszerekkel...

- Mi a véleményed arról, hogy általánosan a barátságod különböző zenészekkel, illetve ezeknek az embereknek a hatása Rád kihangsúlyozódott, és sok ember eszerint méri fel a Blutharsch munkáját? (Véleményem szerint a legutóbbi ilyen a Death in June volt - az az album, amelyiken Haar mint a DB volt jelen.)

- Nos igen, tulajdonképpen nem találom úgy, hogy kihangsúlyozódott volna, illetve számomra ez nem azt jelenti. Természetesen a Douglas-szel való munka nagy figyelmet irányított rám, és a Der Blutharsch nagyon hamar ismert lett, elvben sok időt és munkát megspórolt ez nekem... Mindenesetre a The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud is nagyon-nagyon eredményes volt, és a Der Blutharsch-sal tudtam erre az alapra építeni. Számomra a közös munka mindig is és most is egy közös kaland egy nagyon jó baráttal - soha nem dolgoznék együtt olyasvalakivel, akihez személyesen nem állok eléggé közel - így volt ez Douglas-szel is. Zeneileg nem befolyásolt engem, úgy gondolom, hogy mind a két CD-nél, amit a Death in June-nal készítettem, nagyon világosan felismerhető a zenei hatásom, hiszen majdnem ugyanazt a zenét írtam, ezért egyáltalán nem csodálatra méltó, hogy hasonlóan cseng ahhoz, amit a Der Blutharsch-ban csinálok... Számomra ez a közös munka - mint mindenkivel (Alzbeth-tel is TMLHBAC-ból, vagy Boyd Rice-szal és Douglas-szel) - egyszerűen egy izgalmas idő volt, amikor sok minden történt, és mindig "Egy Mindenkiért" alapon ment.

- Régebben befejezett munkátok, a The Moon Lay Hidden... még most is nagyon sikeres. Miért kellett egy ennyire sikeres epochának ilyen hirtelen lezárulnia?

- Egy régi szólás úgy tartja, hogy az embernek mindig akkor kell abbahagynia, amikor a legszebb... Nos igen, úgy gondolom, nem titok, hogy a kapcsolat köztem és Alzbeth között megszakadt, és ezért egy további zenei közös munka nem tűnt tanácsosnak. Azt sem gondolom, hogy akár a legjobb akarattal lehetett volna még egy közös zenei jövőt felállítani. A személyiségeink zeneileg is túlságosan ütötték egymást. Kezdetben természetesen sok minden nem volt könnyű nekem... mostanában azonban nagyon boldog vagyok, hogy sikeresen túltettem magam ezen a nehéz időszakon, és nagyon-nagyon büszke vagyok arra, hogy a Der Blutharsch-sal többet értem el, mint a TMLHBAC-dal valaha is.

- Európában a sajtó nagy kampányt indított a Neofolk-Industrial zenei mozgalom ellen. A mai demokratikus magatartás mellett ez nehézségeket okozhat, milyen hatása van ennek Rád?

- Rám személy szerint nincs hatással. Természetesen vannak harcok, amelyek a "Demokrácia megvalósítása" jelszó alatt arra törekednek, hogy a nézeteket, melyek nem passzolnak az ő arculatukhoz, elnyomják vagy harcoljanak velük. Az úgynevezett "Political Correctness" mégis olyan eszközökkel dolgozik, melyek egy demokratikus nézőpontból szemlélve kétesnek tűnnek... egy olyan demokrácia, amely nem oszt meg különböző nézeteket, az én szememben nem érdemli meg, hogy demokráciának nevezzék. Ez azt jelenti, hogy alkalomadtán (és meg kell jegyeznem - szerencsére nagyon ritkán) adódnak kisebb problémák, amikor az emberek "keresztbe akarnak tenni" nekünk - de ez az egész ügyet csak izgalmasabbá és érdekesebbé teszi. Mindig van megoldás, és ezt megtalálni szintén egy nagyon kreativitást serkentő erő... Mindenesetre az ember nem lehet mindenkinek a barátja, és egy bizonyos elszigeteltség művészetileg nagyon produktív.

- Mik a jelenlegi terveid, milyen munkákra számíthatunk, és mekkora egy budapesti fellépés esélye ősszel? (Milyen emlékeid vannak Magyarországról?)

- A tervek az év hátralévő részére a következők: az első DB album megjelentetése újra CD-n, egy új CD megjelentetése (mely már készen van) október közepén, ezenkívül néhány koncert Európában szeptemberben (a Deutsch Nepal-lal és az Anenzephalia-val), valamint októberben Spanyolországban és Portugáliában (a ConDom-mal). Úgy néz ki, hogy Moszkvában is lesz egy koncert még ezen az őszön. Ehhez még a HauRucK is megvan! Még néhány megjelentetés kiáll erre az évre, különösen még hat CD és néhány hanglemez megjelentetése. Ezért nem gondolom, hogy ebben az évben még lesz lehetőség arra, hogy fellépjünk Budapesten, mindenesetre érkezett egy ajánlat egy budapesti fesztiválon való részvételre. Remélem, ott majd látjuk egymást!?

Szelevényi Gellért és V Gábor közösen készített interjúja


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 21. - 10:07 | © szerzőség: Gelka