Faith And The Muse: Shoumei

Van úgy, hogy az ember halogat bizonyos dolgokat, és mikor végre eljut a megvalósításhoz, akkor kap észbe, hogy mekkora baklövés is volt az időhúzás. Ebbe a helyzetbe kerültem én is az új FATM DVD kapcsán, melyet még augusztus elején a Fekete Zaj fesztiválon sikerült beszereznem. Vagy egy hétig nem volt időm megtekintésére, és mikor ez sikerült, már bántam, hogy nem részesítettem magam előbb ebben a csodában.

Monica Richards és William Faith az Ankoku Butoh album turnéján készült felvételeket tárta most a nagyközönség elé, mely tavaly késő ősztől idén késő tavaszig tartott. A fentebb említett nagylemez már tartalmazott egy DVD-t, mely vizuális szempontból első volt a zenekar történetében. Igen, már annak is örülni lehetett, hiszen a szinte csak bonuszként kezelt korong rengeteg érdekes felvételt rejtett magában.
A lemez elindítása után egy elég ízléses menü fogad, mely az összes koncertdal lejátszását, illetve két részletben szelektálását, valamint az extra felvételeket kínálja lehetőségként. A dalok a nagylemez által felállított sorrendben következnek egymás után, az első pár dal erejéig, vagyis az intronak számító The Woman In The Snow, Kamimukae, Blessed, és a Battle Hymn. A novemberi budapesti koncert látványával nagyjából megegyező képi világ fogad minket, amely közben a természeti képek, és rajzok is bevágásra kerülnek úgy, hogy ez egyáltalán nem megy a felvétel élethű hatásának rovására. Azért lehet látni, hogy egy-egy dal több koncert anyagából van összevágva, de mindez olyan profin van megoldva, hogy alig tűnik fel. Már ez az említett négy szerzemény is csodálatos, hihetetlen hangulattal és atmoszférával van felruházva, gondoljunk csak a Blessed érzéki, mégis szélvészgyors tekerésére, vagy a Battle Hymn dübörgő dobolására, melyben egyszerre öten ragadnak dobverőt. Már a felvétel elején is tapasztalható, hogy mind a kép, mind pedig a hangzása remekült teljesít a DVD-nek. És a varázslatos hangulat folytatódik, hiszen a Cantus következik, majd a Nine Dragons, utána pedig egy igazi régi sikerszám, a Scars Flown Proud. Szinte hihetetlen, hogy mekkora munka folyhatott a koreográfia, és a különböző hangszerek megszólaltatása terén, hiszen élőben és a lemezen is tökéleteset alkotott a zenekar. A tagok által megszólaltatott rengeteg hangszer, kiállásuk a színpadra, és az egész látvány olyan szinten elbűvölő, hogy azt szavakkal nehéz elmondani. És természetesen ott van Monica Richards, a „múzsa,” kinek csodálatos hangja teszi teljessé a FATM művészetét.
A Sredni Vashtar után Paul Mercer játszik egy szívbemarkoló szépséges hegedűszólót, mely az úriember magas szintű zenei tudását bizonyítja. Ezután a The Burning Season, az In Dream of Mine, a Cernunnos, Plague Danse, és a Sovereign kerül terítékre. Ráadásként pedig az Annwyn Beneath The Waves, és végezetül a Sparks hangzik el. A koncertfelvételek megtekintése után nagyjából hasonlóan feldobottnak éreztem magam, mint mikor élőben szemléltem meg őket. Megjegyezném, hogy a felállás ugyanaz, mint a tavalyi budapesti, és idei sástói fellépésük alkalmával, de a felvételeken látható a két táncos lány is, kiket augusztusi fellépésük alkalmával már pihentettek.
Már a DVD 80 perces koncert része is elég volna a tökélyhez, azonban találunk itt extrákat is, melyeket pár szóban megemlítenék. Megtekinthetjük a Sovereign című dal fekete fehér klippjét, a The Woman In The Snow szintén fekete fehér természeti képekkel tűzdelt felvételét, egy trailert a turnéról amolyan kedvcsináló jellegűt, valamint a Bushido című dal idei WGT-s felvételét. Ennek a dalnak a minősége nem egészen üti meg a többi koncertfelvétel szintjét, de ha a korongon minden dal ilyen minőségű lenne, sem szólhatnánk rosszat, szóval ez egy igazi unikum. Ezután a Rehersal Clip keretein belül a próbákba csöppenhetünk bele, melyben a tagok egyszerű ruhában, smink nélkül láthatóak, hát ez is érdekes felvétel. Aztán a DVD-n közreműködő zenészek képeit mutatja be egy diavetítő, majd pedig zárásként a FATM diszkográfiája található.
Szóval ennyi lenne a Faith And The Muse: Shoumei című 120 perces dvd-je.
Én a magam részéről teljes mértékben ajánlom a kiadvány megszerzését, mert valóban első osztályú munka rejtőzik benne, melynek tökéletes körülírására nincsen szó.
 

(10/10)    Kiadó és honlap: Mercyground


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 10. - 13:56 | © szerzőség: Őszentsége