Gitane Demone: Life After Death

Gitane Demone neve nem lehet ismeretlen a goth rock rajongók körében. Az említett hölgy sokáig a Christian Death-ben hallatta hangját, Rozz Williams, és Valor mellett egyaránt. Valorral intimebb kapcsolatba is került a szőke díva, gyermeke is született a híres/hírhedt énekestől. Később azonban kettejük közt megromlott a kapcsolat, és visszatért Rozz mellé különféle formációkba énekelni az énekes haláláig.

Ez a 2008. év végén megjelent kiadvány Gitane Demone életútját hivatott feltérképezni, interjúk, koncert felvételek, és klipek formájában. A felvételek túlnyomó része máshol nem jelent meg, vagy nagyon régen, a VHS korszakban, tehát egy igazán értékes anyagról beszélhetünk.
Az első DVD lemez egy interjúval nyit, melyben az énekesnő őszintén és nyíltan beszél életéről, korábbi munkáiról, szerelmeiről, fiáról. A fent maradó időben pedig rengeteg koncertfelvételt tekinthetünk meg, 1989-1995-ig. A dalok jól szólnak, a képek többnyire tiszták, és élesek a minőséggel nincs gond. Viszont ami a zenei részt illeti, hullámzó a minőség. Ez főképp abban nyilvánul meg, hogy az énekesnőnek volt rengeteg jazzes, bárzenés hangulatú dala, melyek bár erősen depresszív és sötét lelkületűek, egy idő után számomra unalmasak. Jobb pillanatokkal a Christian Death dalok kecsegtetnek, melyek abszolút pozitív irányba emelik a mércét. A második lemez viszont sokkalta megnyerőbb, mint elődje. Itt megtaláljuk a „Heavenly Melancholy” klipjét is, nekem tetszik, többek szerint viszont borzalmas, döntse el mindenki, hogy ő melyik oldalon foglal állást. Az erőteljes szexuális témák igazán itt bontakoznak ki, hiszen több felvételt is láthatunk Gitane Demone, és Mark Icks közös projectjéből, mely a Demonix névre hallgat. Minimális angol tudással is kivehető, hogy a szőke énekesnő mire buzdít a „Cool Domina” című dalban. Természetesen a színpadon szexuális segédeszközökkel körbevéve, bőrcuccba, lakkba öltözve…döbbenetes!
És, ha még nem volt elég a jóból, akkor elárulom, hogy „hátra van még a feketeleves!”

Rozz Williams is feltűnik, szerencsére nem csak percek erejéig. 7 dal következik, az 1995-ös „Dream Home Heartache” turné felvételeiből. A színpadi előadás majdhogy nem performance jellegű, teátrális légkört teremt. Ezek lassú, de gyönyörű dalok, mint például a „Flowers” című könnyeket fakasztó kompozíció. És ha még most sem volt elég, akkor ismét itt van Rozz Williams, és a Christian Death, egy 1996-os londoni koncerttel. Olyan klasszikusok hangzanak el, mint a Spiritual Cramp, Cervix Couch, Lament, Luxury Of Tears, Ashes, Cavity, Sleepwalk.
Összesen 45 vizuális felvételt + az interjút tekinthetjük meg a 2 DVD-n, ami azért nem kis teljesítmény! Ráadásul, a nagyon ízléses A5-ös digibook kiadvány magában rejt még egy CD-t is, mely amolyan audio válogatás Gitane Demone életművéből. De hogy legyen ennek is egy kis pikantériája, a felvételek eredeti demo-s dalok verziói.
Összességében tetszik ez a kiadvány, rengeteg értékes dolgot foglal egybe, melyeket másutt nem lehet beszerezni. A fentebb említett pár elvetemültebb bárzenés nóta ront egy kicsit az összképen, de rengeteg jobbnál- jobb szerzemény igyekszik kiköszörülni ezt a csorbát. Christian Death, és Rozz Williams fanatikusoknak melegen ajánlott beszerzésre!

 

Kiadó és honlap: Cult Epics, Gitane Demone

 


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 10. - 14:03 | © szerzőség: Őszentsége