Autumn Twilight | Sequel

Az Autumn Twilight nevű dark-goth zenekar 2000-ben alakult Nyíregyházán. Az évek során a zenekar jónéhány tagcserén ment keresztül.
A banda mostani felállása a következő: Kiss Péter ”Padre”-ének, gitár, Mándli István ”Tevi”-gitár, Csekk Tamás ”Tomo”-gitár és Farkas János „Castro”-dobos.


A zenekar első EP-je 2001-ben jelent meg „Örömtűz” címmel, ezt követte az újabb 2004-ben az „As Light Suffers Colours”. Ezeken a korai lemezeken még női vokál is volt. 2006-ban újabb EP, majd ezt követte a szintén ebben az évben megjelent nagylemez, a „Dream seeks dreamer”. Az új lemezt, melyet a zenekar 2010-ben rögzitett, a „Sequel” nevet kapta. Ezt megelőzött egy EP is, mely nem más mint a „Believe in Faith”.

Az Autumn Twilight hatásai közé sorolható elsősorban a 80-as évek dark, new-wave zenéi, olyan zenekarokat kell feltétlenül megemlíteni mint például a Fields of the Nephilim vagy a The Mission. Lemezeiken folyamatosan érezhető a fejlődés, illetve a stílusváltás, természetesen nem pálfordulásról van itt szó, hanem egyfajta ”letisztulásról”. A „Sequel” az Autumn Twilight legjobb albuma, mert véleményem szerint ez az eddigi legérettebb, legkomplexebb szövegekkel bíró lemezük.

A lemez nyitódala a Believe in Faith. Ezen a számon nagyon érződik a 80-as évek zenéje, stílusa, érzésvilága. Nem szeretem skatulyázni a zenekarokat, azaz különböző stílusok közé szorítani, ehelyütt mégis megteszem, ez dark-goth metal zene, méghozzá a legjobb fajtából. A gitárjáték nagyon karakteres, fogós, az évek során kialakult egy egyedi hangzásvilág, amely egy zenekarhoz sem fogható Magyarországon.
A szövegről sokat lehetne írni, röviden: a mai materiális világban az egyetlen reményünk a hit.

”I believe in faith With the doubt that saints feel I believe in faith With the fear that heroes feel.”

A folytatásban következik a lemez címadó dala és egyben az album egyik legeltaláltabb szerzeménye, a Sequel (folytatás, következmény, fejlemény).

A harmadik szám pedig az Alcyone, ami egy meditatív jellegű csodás dal, a ”hazatalálásunkról”.

A következőkben felcsendül a 2009-es Believe in Faith EP egyik dala a Dreamessence. Ez lenne az a szám, amit először megmutatnék egy külső hallgató számára, hogy milyen is ez a zene.

A folytatásban az egyik személyes kedvencem a Hopes and Doubts. Gyönyörű szám arról az érzésről, amikor az ember tehetetlen.

Az Evestrum az egész albumra szinte jellemző középtempós dal.

A Flow egy instrumentális szerzemény. Ha ezt a számot meghallom teljesen más dimenziókba repít engem, a harmóniát jelenti számomra. Megfoghatatlan érzés ez, de ebben a csodás zenében elérheti az ember.

A Flow egyenes folytatása az Ananda. A refrént külön kiemelném, ami egy ”álrefrén”, hiszen csak egyszer fordul elő. Számomra nagyon súlyos mondanivalóval bíró szám ez is, egy magasabbrendű boldogságról szól. Ha a Flow a harmónia, az Ananda az elérhetetlen, megfoghatatlan boldogság.

A Pain of Oblivion egy középtempójú, nagyon technikás Autumn Twilight szám, az emlékekről és a felejtésről.

Az utolsó előtti tétel pedig a Tribulation and Rapture. A mai pusztuló világunkról szól, de ebben a számban is megcsillan a remény. ”The mission is to keep the faith”
A hit az egyetlen esélyünk, arra hogy túléljük ezt a romlott, materiális világot. Az egész lemez legdinamikusabb száma ez, külön kiemelném ”Padre” hangját, rendkívül színes skálán mozog. A magyar dark/goth/metal színtér krémjéhez tartozik ez a tehetséges énekes, dalszövegíró.

Zárásként pedig az Amen c. szám, egy újabb instrumentális szerzemény szerepel.

Az Autumn Twilight egy olyan hangzás- és érzésvilágot közvetít a magyar zenei palettán, amit egy zenekar sem. Igazi underground, régivágású zenekar, melynek „Sequel” c. lemeze a honlapról is ingyenesen letölthető.
Mindenkinek ajánlani tudom, aki nyitott a tartalmas, filozofikus zenére.  

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2012. 11. 19. - 20:34 | © szerzőség: Tóth Dénes