Katarina Fotinaki: Kiss off

A rembétiko bölcsője a késő XIX. századi Görögörszág és Anatólia. Népzenei hagyományokon alapszik ez az alapvetően görög városi szubkulturális zene. Fájdalommal és kiábrándultsággal átitatott, nagy szenvedéllyel előadott zenei formanyelv, melynek "művelői" börtönökben és ópiumbarlangokban szocializálódtak koruk sötétlelkű trubadúrjaiként. A tavalyi év végén már szóba került a rembétiko, mégpedig Brendan Perry, a Dead Can Dance tagjának dalgyűjteményes lemeze kapcsán.

Ezúttal a punk az eredet (vagy fordítva?): Katarina Fotinaki az 1980-ban alakult Violent Femmes Kiss off-ját vette alapul és oltotta görög népzenébe. Mixology című albumának (szeptemberben jelenik meg) hírvivő dala ez, a koncepcióról így vall:

"Mivel Párizsban görög vagyok, a zenémet a "világzene" kategóriájába sorolták, ami sokszor kínos helyzetekhez vezetett, például amikor fesztiválokra hívtak meg, és az emberek valójában arra vártak, hogy valami bouzouki és Zorba-féle zenét halljanak" - mondja Fotinaki.  "Azért voltam ott, hogy az én dalaimat játsszam, amelyeket Odysseus Elytis vagy Dionyssios Solomos verseivel (is) komponáltam. Amikor elkezdtem idegen nyelvű költeményekkel (is) komponálni, mint William Blake és Edna St. Vincent Millay angolul, vagy Louise Labé franciául, és különböző korszakok és zenei stílusok - középkori, kortárs, blues, jazz, punk - inspiráltak, akkor jöttem rá, hogy teljesen felesleges tovább próbálni válaszolni erre a kérdésre...  Ezért döntöttem úgy, hogy meghívom a zenémet hallgató embereket, hogy tekintsék azt egy koktél kóstolásához hasonló élménynek. A margarita az margarita, senkinek sem kell tudnia, hogy tequilából vagy brandyből készült, hogy citromot vagy lime-ot tartalmaz. Egy mojito az egy mojito, senki sem rendelne 'rumot reszelt jéggel, barna cukorral, mentával és szénsavas vízzel'."

Katerina Fotinaki hangszerelte a dalt, valamint hangját, gitárját, tzouráját, basszusgitárját és ütőhangszereit adta hozzá, Evi Filippou dobon és marimbán kíséri, Orestis Plakidis a szám és az album producere.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2021. 06. 09. - 06:02 | © szerzőség: Gelka