Belfegore

Ez a rövid életű "gothic / new-wave" formáció a korai nyolcvanas években alakult Meikel Clauss vezetésével, a Neue Deutsche Welle hamarosan kebelébe zárta a quartettet, mely merítkezett a brit goth hagyományokban is, így sajátos korképet mutatva a mai hallgatónak 30 évet visszakagylózva...

Az akkori szokások szerint single-k láttak napvilágot, valamint két album. Igazán ismert egy szerzeménye révén lett ("All That I Wanted"), amit az MTV tolt nagy sikerrel, ehhez hozzájárult Zbigniew Rybczyński személye is, a díjnyertes rendező az Art of Noise és a Propaganda klipjeit is jegyzi.
Szerencsésen (?) kerüli el a sztárság olvasztótégelyét az 1985-ös U2 turnén való szereplésük utáni feloszlásuk - Clauss egyszerűen beleunt a rock and roll életformába és orvostanhallgatónak állt.
A csapat szétszóródik, de 2011-ben mozgolódás kezdődik, megérik egy összehajlás, ami 2011 szeptemberében egy emlékkoncertben testesedik ki. David Fincher is felhasználja The Girl with the Dragon Tattoo c. filmjéhez, ami nagyban adhatott lökést némi folytatáshoz. Ezen sorok apropója a Belfegore szerzemények újrakiadása (Deluxe Edition), amit idén december 14-én dobott piacra az Elektra.
A 66 perces korongon a slágerszám 5 változatán kívűl azért nem az üresjáraté a főszerep, kiváló korlenyomat ez, sajátos ízt ad a new wave és gothic-ba oltott EBM-Indusztriál szemplerezés, talán nem véletlen, hogy az egyik alapító, Walter Jaeger a Die Kruppsban kezdte szárnybontogatását. Summázva az eddigieket, nem világrengető album ez, de minőségi tükre annak, ami a kora nyolcvanas években történt Németországban.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2014. 01. 15. - 14:19 | © szerzőség: Gelka