Gingkó – az élő kövület

Napkeletről jött a fája,
és most itt kertemben él.
Sejtelemmel nézek rája,
titkot kérd e falevél.

Egyetlenegy teremtmény-e
mely megosztá önmagát?
Vagy egy választott pár lénye
lett eggyé e lombon át?

Verseimben leltem választ
erre, mélyet és nagyot.
Érezhetted bennük már azt:
egy s mégis kettős vagyok.

Goethe: Ginko Biloba Harsányi Zsolt fordítása

NÉV

Latin név: Ginkgo Biloba

Egyéb nevek, népi elnevezések: páfrányfenyő, ginkgó (napjainkban egyre inkább ez terjed),  ezüstbarack, fehér gyümölcs, nagyapa-unoka fa

RENDSZERTANI BESOROLÁS

Törzs: Páfrányfenyők (Ginkgophyta)

Osztály: Ginkgoopsida

Rend: Ginkgoales

Család: Ginkgoaceae

Nemzetség: Ginkgo

Faj: Ginkgo biloba

MORFOLÓGIA, ELTERJEDÉS

Jó ellenálló képességekkel rendelkező kétlaki lombhullató fa. Átlag 30 méteres, de Kínában eléri magassága az 50 métert is. Jellegzetes bőrszerű, legyező alakú levelei vannak, melyek hosszúra nyúló ágain csavarvonalban helyezkednek el. Április végén kezdenek el fejlődni. Porzós virágai sárgásak, termése csonthéjas termésre emlékeztető húsos magvak. Szaporodó képessége 20 éves korában fejlődik ki, és 1000 évig is eltarthat! Alapvetően a fenyőre emlékeztet alakja, innen is ered a Páfrányfenyő elnevezés. Az egyik leghosszabb életű fa a természetben.

HATÓANYAGTARTALOM

A páfrányfenyőlevelek flavonoidokat (kvercetint, kempferolt) és terpenoidokat tartalmaznak. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén-laktonok) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik. A Ginkgolid és Bilobalid terpenek hatóanyagai csak ebben a növényben lelhetőek fel a természetben. Levele több szerves sav mellett aszkorbinsavat is tartalmaz, mely a vízben oldhatóságot teszi lehetővé. Termése vajsavat, ginkósavat, bilobolt tartalmaz, ezért a termős fákat parkokba nem szívesen ültetik, annak bűze miatt.

NÉPI GYÓGYÁSZAT, ORVOSLÁS

A ginkgó orvoslásban betöltött szerepe széles körű. Fülzúgás és szédülésre, agyi vérellátási zavarra alkalmazzák. Stroke megelőzésére bizonyítottan eredményes. Kutatások szerint az impotencia és depresszió kezelésére is hatásos. Kiváló antioxidáns, homeopátiás gyógyszerként mandulagyulladás ellen alkalmazzák, valamint cukorbetegség és immunerősítésben is hatékony.  Alaptalanul elterjedt tévhit azonban, hogy demencia és Alzheimer kór ellen használható. Kínában rendkívül népszerű és elterjedt gyógyszer a kivonata, asztma és hörghurutra adják, de a tbc gyógykezelésére is. A levelét a népi gyógyászat már régóta teának gyűjti június-júliusban, ekkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalom.  Ősi máltai receptek a szellemi és testi fáradtság ellen likőrreceptet őriznek gingkólevélből és egyéb gyógynövények keverékéből. Magját a hagyományos kínai orvoslás 5000 éve használja, évezredek óta termeszti is. Hazánkban még nem elterjedt, de a buddhista hústalan táplálkozás kedvelt alapanyaga. Sokan afrodiziákumként is hisznek benne.

KULTÚRTÖRTÉNET

A növény a Föld történetének minden katasztrófáját túlélte, a hirosimai bombázást is túlélte. Templomok, kastélyok és arborétumok kedvelt díszfája. Bonsai-fáként való alapanyagként közkedvelt a keleti kultúrákban.

IRODALOM

Hazai vonatkozása Kőrösi Csoma Sándorhoz köthető, a tibeti hagyományos gyógyításban, 1835-ben diktálta tollba egy gyógyító a „Négy-gyöker (Gyu Si) részeit, abban vérhas és emésztési zavarok elleni hatását taglalja a páfrányfenyőről. Goethe verset ír az általa a barátság fájának nevezett gingkóról, szerelmes verseinek ihletője szép erezetű levele.

forrás:  Wikipédia, Terebess.hu

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 08. 13. - 10:37 | © szerzőség: Gelka