Kezdődő kép sajtóvisszhang

Nulladik Változat sajtóközlemény

Jól indul a virágos évszak a Nulladik Változat együttes számára. Februári „képes koncert” és stúdiózás után március 12-én a Pál Utcai Fiúkkal lépnek fel közösen.

A kezdődő kép címmel február 12-én a budapesti Kis Á klubban (V. kerület, Irányi utca 25.) adott nagysikerű koncertet a Nulladik Változat. A speciális eseményre a Memento Mori egyesület ( http://mementomori.hu) szervezésében került sor, Huczek Zoltán különleges képeit az együttes egyedi dalai tették komplex élménnyé. Az est folyamán túlnyomó részt a zenekarhoz kötődő alkotásokat láthatta a nagyérdemű, illetve megnézhette – és elolvashatta – az underground formáció frontemberének, Fenes Tibornak az F. kapitány lenn a téren című novellája alapján született Huczek-képregényt.
A képzőművész elárulta: „Azt az érzést próbálom megjeleníteni a vásznon, amit éreztem, mikor a dalaikat hallgattam… Ezért a festmények zöme nem előre megtervezett alkotás, hanem zenei impressziók teremtménye. A kiállítás címe épp emiatt: A kezdődő kép.”
Huczek Zoltán 1979-ben Kiskunhalason született, festészettel tizenöt éve foglalkozik autodidaktaként, grafikákat már a középiskolás évei alatt is rajzolt. Művészetéről így vall: „Szentendrén kezdtem el városképeket festeni, melynek gyökeréből indult el kedvelt témám az „álomvárosok”. Festményeimet főként akrilfestékkel készítem, de vegyes technikát is alkalmazok. Alkotás közben írók, költők és zenészek inspirálnak, műveikhez szívesen készítek illusztrációkat, egyénileg és felkérésre.”
A „hangos-képes” rendezvényen a Nulladik Változat ( www.dalok.hu/nulladikvaltozat) régi és új számaikból egyaránt ízelítőt adott, Fenes Tibor pedig néhány szólódallal is megörvendeztette a közönséget. A frontember szerint az „F. kapitány több egy kísérletnél, része annak a megújulásnak, amin egy alkotó átmegy, ha ennyi ideig van a pályán, és a folyton ismétlődő rutin szükségszerűen hoz alakváltoz(tat)ásokat.”
A festő műveit a helyszínen két hétig tekinthette meg az érdeklődő. A Facebook Huczek-galériájában ( https://www.facebook.com/Huczek-Zoltán-Galéria-411966698887589/-photos/) aki kíváncsi, találkozhat az unikális képekkel.

Február végén a Nulladik Változat stúdióba vonult (régen került sor erre), hogy három új szerzeményt rögzítsen. A Hazaérsz, a Csillagdal és a Hová mész? című dalokat már játszották koncertjeiken, de tavasszal a terveik szerint kislemezen is megjelennek.
Az évek során többször sor került már rá, március 12-én pedig újra: a Nulladik a Pál Utcai Fiúk Zenekar (http://pálutcaifiúk.hu) vendégeként játszik a fővárosi Gödör Klubban (VI. kerület, Király utca 8-10.). A PUF-fal közös tavaszi fellépés a Nulladik részéről egyfajta szezonnyitásnak tekinthető, amelyet klubkoncertek sora követ (amiről az együttes internetes oldalán lehet majd tájékozódni: www.nulladik.hu).
 

2016. 03. 05. - 06:18 | © szerzőség: Gulya István