MMart54 | Amor Fati - Megnyitó

Különleges este a mai, hiszen tudomásom szerint ez idáig a Memento Mori kiállításai során nem volt olyanra példa, hogy az éterből előkerülő és meghívott kiállítónak egy egészen a kiállítást megelőző egyeztetéséig teljesen ismeretlen emberként egyesületi tag tartson kiállítás megnyitót.

Izgalmas ez talán mindkettőnknek. Nekem mindenképp, hiszen míg Lilla már „gyakorlott” kiállító én még korábban nem voltam hasonló szerepben, de örömmel teszek eleget a mai napon ennek.

Lilla képeibe teljesen véletlen futottam bele, amikor egy általam követett külföldi illusztrátor osztotta meg a Zodiákus sorozatát. Elsőre fel sem tűnt, hogy azok a képek, amikből már akkor is az első benyomásom az ismeretlen ismerős érzését keltette: egy magyar lány illusztrációi.

Mikor mindegyik lapot tüzetesen végig néztem, csak akkor döbbentem rá, hogy Lilla magyar alkotó-, illusztrátor művész. Rákerestem több témájára és közben nyíltak meg azok a kis fényt adó ablakok vele kapcsolatban, amik alapján megbizonyosodtam: Ő is a Memento Mori kiállítói közé kell, hogy kerüljön.

Ezt a véleményem Gelka - a Memento Mori elnöke- is osztotta, amit örömmel vettem és ezt követően mintha előre elrendelt lett volna minden, olyan gördülékenyen és gyorsan pörögtek az események. Hiszem, hogy nem véletlen alakult az sem, hogy -bár egy személyesebb kérés miatt - nem a hónap első keddjén, hanem ma: a hold teljesedésekor nyitjuk meg azt kiállítást, ahol a fő téma a zodiákus.

Lilla munkáit figyelve nálam azok egy különleges alkotói receptúrát tükröznek, amelyben fontos komponensek a magyar népmesék és népi hitvilág motívumai épp úgy, mint a mitológiai és a misztikus világ képi világa, egy – vagy éppen nem kevés kitekintéssel az okkultizmus felé.

Miközben készültünk a mai kiállításra és beszélgettünk, kiderült egy kis közös út és arról való letérés: mindketten hasonló terepen indultunk és mindketten más teret választottunk később életutunknak, amiből hasonlóképp sokat építkeztünk saját későbbi munkáink során. Lilla kreativitásának és önmegvalósításának kiteljesedéséhez vezetett az empátia-, és egyfajta tudatosság éppúgy, mint személyes spiritualitása.

Saját elmondása alapján munkássága során sosem ő kereste a lehetőséget, valahogy mindig a lehetőségek találták meg őt.

Alkotásaival szerencsésnek vallja magát, mert a saját kedvtelésből készül illusztrációiban kiteljesedett képi világa megrendelt munkái során is megmaradtak.

Illusztrátorként nevéhez köthető Bende Nelly Papírfül Király c. gyermekregénye, üdvözölhetjük Magyarország Szubjektív Atlaszának 50 fiatal alkotója között, a Móra Kiadó a Magyar Mesék Lázadó Lányoknak c. kötetébe kérte fel, ahol két portré is nevéhez köthető. Illusztrátorként most sem tétlenkedik: jelenleg a Naphegy Kiadó gondozásában megjelenő mesés kötetek (Világ legszebb mondái, A lány aki csillagász lett) csodaszép, gyermeki fantáziát is szárnyaltató, látványgazdag illusztrációi is nevéhez köthetők.

Fiatal alkotóként több elismerést kapott: 2011-ben Stühmer csomagolásverseny III. hely, HIII (Hiii International Institute of Ideas) Kreatív platform illusztrátor kategóriában 2012-ban és, 2016-ban díjazott.

2017-ben Gabriel García Márquez egyik regényéhez készített borító terve aziJungle nemzetközi illusztrációs versenyen első helyet kapott, 2018-ban a Magyar Gyermekek Intézete Lilla által illusztrált mesekönyvet beválasztotta az 50 legszebb mesekönyvei közé, de saját örömre, személyes indíttatásra készülő sorozatai, személyes munkáin keresztül is megtaláljak különböző projektekkel, így ebben az évben  jelent meg az amerikai Quarto Publishing kiadásában egy 2019-es naptár Magickal Year címmel, ahol 13 alkotása szerepel.

A ma este során előtérbe kerülnek saját kedvtelésből készült alkotásai, és egyedi képi világával a 12 zodiákus jellegzetességeit mutatja meg mindenki számára a Bölecz Lilla kaleidoszkópon keresztül.

Ehhez engedjék meg, hogy a csillagjegyekhez egy-egy idézete olvassak fel

Kos- Az igazságtalanság a legnagyobb a gonoszság. – Platón

Bika- Mások tökéletesítése erősség, magad tökéletesítése igazi hatalom. – Lao Tzu

Ikrek- Az intelligencia igazi jele nem a tudás, hanem képzelet. – Einstein

Rák- Azok, akik azt hiszik, hogy mindent tudnak, nagy bosszúságot okoznak azoknak, akik valóban. – Isaac Asimovot

Oroszlán  Mélyen szeretve lenni erő, miközben mélyen szeretni, igazi bátorság. – Lao Tzu

Szűz - Nem választhatod ki a családodat. Ők Isten ajándékai, ahogy te is nekik. – Desmond Tutu

Mérleg - A folyó nem az ereje miatt vágja át a sziklát, hanem a kitartása miatt. – Jim Watkins

Skorpió - A szavak- természetesen- a legerőteljesebb szerek, amit ez emberiség csak használhat. – Rudyard Kipling

Nyilas - Tartsd az arcod a napfény felé és nem fogod látni az árnyékot.- Hellen Keller

Bak - Az intelligencia ambíció nélkül egy madár szárnyak nélkül. – Salvador Dali

Vízöntő - A tökéletlenség tökéletes. – Flume

HalakNéha önzőnek kell lennie ahhoz, hogy önzetlen lehess. – Edward Albert

és zárszóként Torjay Attila néhány sorát hozzam a mai különleges (jelképes) dísz kivilágításunkra a teliholdra:

A telihold a városra ült
meseszerű, sejtelmes a világ,
aki most indul „odafel”
csak felszalad a fényen
és visszanézve
csillogó világot lát.

Fogadják szeretettel Lilla alkotásait ezen a csodás estén.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2019. 11. 14. - 09:01 | © szerzőség: Major Brigitta