Diamanda Galás - Broken Gargoyles

A művet 2020-ban, a Covid-19 világjárvány kezdetekor komponálta Galás, és első változatát a Kapellen Leprosarium (Leprások Menedéke) hanginstallációjaként játszották le.

Hannoverben, Németországban. Ez a szentély 1250 körül épült, és a középkorban karanténként szolgált a pestisben és leprában szenvedők számára.

A Broken Gargoyles első előadásán Georg Heym német költő "Das Fieberspital" és "Die Dämonen der Stadt" című versei hangzottak el. A művet 2020-ban véglegesítették a művész és Daniel Neumann hangtervező közreműködésével. A "Das Fieberspital"-ban Heym a sárgalázban szenvedő emberek szörnyű állapotát írja le, akik a 20. század eleji Németországban az orvosi osztályokon való brutális kezelésük és elszigeteltségük miatt bénító halálfélelemben és kavargó delíriumban élnek. A "Die Dämonen der Stadt" szintén az I. világháború ilyen komor előjeleivel foglalkozik; ebben a versben Baal isten (vízköpőként) egy háztömb tetejéről figyeli éjszaka a várost, és hajnalban hagyja leégni az egyik utcát.

A fejlett vokális és hangszeres technikák széles skáláját alkalmazó Broken Gargoyles vitathatatlanul Galas eddigi legintellektuálisabb, hangzásbeli és zsigeri szempontból is félelmetes műve. Az albumon a látnok művész ügyesen szondázza a poszttraumás katonák és haldokló betegek idegrendszerén végbemenő szövevényes, torzító átalakulást. Az album első része, a "Mutilatus" a "Das Fieberspital" és a "Die Dämonen der Stadt" című Heym-verseket tartalmazza, és a katona szenvedéséről szól a lövészárkokban és a számtalan kórházi műtét során. (...)

Az album címe a Krieg dem Kriege! című, Ernst Friedrich német antimilitarista 1924-es fotókönyvére utal, amely az első világháború kegyetlenkedéseit dokumentálja, beleértve az album névleges "törött vízköpőket", ahogy a kórházi ápolóik nevezték az arccsonkolt katonákat; a torz katonáknak fémmaszkot is kellett viselniük, hogy jobban elrejtsék a nyilvánosság elől a repeszektől szétrobbant, mustárgáztól megégett és az orvosi "kutatók" által tovább csonkított szörnyeteg arcukat. (...)

Forrás: az alkotó Bandcamp oldala


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2023. 01. 19. - 07:14 | © szerzőség: Neofolk.hu