Havizaj#110


#Experimental / #Free_Improvisation / #Free_Jazz

Christian Kobi & Zsolt Sőrés (CH/H)
Noahstas
Noisesculptor
Royal Hungarian Noisemakers

2018. július 20., 20:00
Fészek Kulturális Központ
Kossuth Lajos utca 20., Budapest, 1052

------------------------------------------
1000 HUF
------------------------------------------

Christian Kobi & Zsolt Sőrés (CH/H)
(CHRISTIAN KOBI – szoprán- és tenorszaxofon, SŐRÉS ZSOLT – öthúros mélyhegedű, elektronika, eszközök, hang)
Első koncertjük „A semmi visszhangja” címet viselte, amellyel a cage-i attitűddel összhangban mintegy deklarálták, hogy improvizatív zenéjük a hallgatásra épül; az akusztikai tér és a közvetlen környezet adottságain keresztül a törékeny zenei időt aktív asszociációkat keltő, élő, kreatív, akár pillanatról pillanatra változó folyamatokkal és a művészi jelenlét erejével hozzák létre. Ilyenkor hangszer és előadó – avagy: szerencséjük, intuíciójuk, tapasztalatuk, felkészültségük (ezáltal pedig hang és tér) – összeolvad, és akár egy megfoghatatlan visszhangból, észrevétlenül, szinte a semmiből és a majdnem abszolút csendből eddig még nem hallott, új zene szabadul fel. (A koncert 2013. februárjában a Ludwig Múzeum izgalmas akusztikájú terében, az „A hang szabadsága: John Cage a vasfüggöny mögött” kiállításhoz kapcsolódóan volt hallható).
Idén lesz hat éve, hogy a svájci Christian Kobi és Sőrés Zsolt duóban és különböző formációkban is együtt játszanak. Legutóbb, 2016 októberében a Trafóban láthattuk őket a metazenei szabadimprovizációs zenét játszó nemzetközi szupergroupban, az „Electro-Acoustic Ensemble Sonic Mountain”-ben (tagjai még: Klaus Filip, Franz Hautzinger, Tomas Korber, Hans Koch, Thomas Peter, Taku Sugimoto), majd pedig tavaly nyáron a Kék Lóban Richard Scott-tal trióban. Triójuk emlékezetes volt a 2015. évi Ultrahang Fesztiválon a legendás Henry Cow-alapító Tim Hodgkinsonnal. Kobi és Sőrés első közös lemeze pedig (Thanos Chrysakisszal és Christian Skjødttel kvaretteben), amely a 2014-ben a Műcsarnokban megrendezett „Az érzékelhető határán – más hangok” című nemzetközi hanginstalláció-kiállítás nyitókoncertjét tartalmazza, „Carved Water” címmel jelent meg 2016-ban az Aural Terrains kiadó gondozásában.
https://www.mixcloud.com/ahad/christian-kobi-zsolt-s%C5%91r%C3%A9s-live-k%C3%A9k-l%C3%B3/
https://youtu.be/9IX4WheaVKI
https://youtu.be/esT-aDGgwsE

Royal Hungarian Noisemakers
A Magyar Nemzeti Zajoda 2015, a XXI század talán eddigi legválságosabb évében jött létre, hogy a kor zaját formába öntse,
hogy a magyar experimental noise hagyományait is megjelenítve, méltó helyre illessze a magyar és az európai lélekben gomolygó korkérdéseket - önmagával szemben.
-Isten halott, itt. Ahogy Az Öreg eldőlt, annak robaja itt lüktet még bennünk, most megint egyre hangosabban, zajosabban.
-Halljátok?
Gott ist Tot Viva la Royz!?
https://www.youtube.com/watch?v=1Hanx32Exqk

Noisesculptor
Tér, és idö mettszetén állva, színeket hallva, zajokat lätva, az elme megnyuxik végre RÀ talállva.
Álmok, érzések... indulatok, kérdések...
átheyezve egy egészen más síkra".
https://havizaj.bandcamp.com/album/ancient-signature

Noahstas
Nyers analóg ritmikus zaj. Feedbackekből (de)formálódó hangképek és zsigeri lüktetések.
https://soundcloud.com/noahstas/preparefor


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2018. 07. 06. - 07:56 | © szerzőség: Gelka