Harmadik Ember 2019

Fesztiválunk egy önszerveződő autonóm zene és művészeti fórum
2018 november 29 - 30  
-Helyszín : Fészek Kulturális Központ -
======================================================
Zenekarok - formációk : Band In The Pit - VJ : Szabó Kristóf , L*mbik , Slow Slow Loris (DE) ,Royal Hungarian Noisemakers feat.Stigmatic Destruction , Noisecuptor , Arrhythmia (Szerbia) , Rosinflux, Testet Ölt (Szerbia) Erkölcsi Mozsdó, Hideg Roncs, Live Animal Transport, CPT . PIRX (Captainpry , Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force, Hiraeth ...

Performance : Gulisio Tímea, Schauta Richárd-Syporca Whandal, Nagy Zopán, Aradi Elek Zsolt , Fábián Franciska
Kiállitok : Baksa Gáspár (Gaso), Lénárt István ,Hirman Csaba, Sós József, Szolnoki-Rita Borzoj, Ly Punk ,Syporca Whandal, Szolnoki-Csanya Zsolt, Zakar Antal
************************************************************************

Nov 29 :
Kapunyitás : 18.30 -kor

Kiállítások
Installációk
Performance -k
láthatóak

KONCERTEK
Nagyterem :
21:00: CPT PIRX
21.30: Erkölcsi Mozsdó
22.30: Psychedelic Rainbow Warrior Peace
23.30: Hiraeth

Kisterem :
20.30: Lombik
21.30: Pulpo
22.30: Stigmatic Deconsriction ( Royal Hungarian NoiseMakers - Syporca Whandal - Nagy Zopán )
Utána Fábián Franciska sajátságos happeningje következik.


INGYENES
.............................................................
NOV 30 :
Nagyterem :
19:00: LAT , 20
20:00: Rosinflux
21:00:Testet Ölt ( Szerbia )
23:00: Band In The Pit - VJ : Szabó Kristóf

Kisterem :
20:30: Hideg Roncs
21:30: Slow Slow Loris ( Berlin )
22:30: Noiseculptor
23:30: Arrhythmia ( Szerbia )

Jegyár : 1000 ft
..............................................................................................
FÁBIÁN FRANCISKA (költő, író, énekes, színésznő)
A Citizen Naïv zenekar énekesnője és dalszövegírója. Gyerekkora óta foglalkozik versírással. Négy éve kezdte megfilmesíteni verseit, azóta több mint 50 videót készített. Előadó révén verses performanszokban szokta előadni verseit. Csorba Csillag néven blogot vezet, és ugyanezen a néven kiadott már egy verseskötetet is.

GULISIO TÍMEA költő, író, festő, audiovizuális előadó.
Az Antropos.hu újságírója, a Gondola Kulturális Magazin Csodabogár című rovatának vezetője. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Szépírók Társaságának, a József Attila körnek, a Fiatal Írók Szövetségének és az Opál színháznak.

SCHAUTA RICHÁRD: El lehet-e aludni nyitott szemmel? (video-performance)
Kísérlet, a biztosra.
Ennek a kérdésnek a megválaszolására, valószínűleg nem kell sok energiát fordítani.
Már első hallásra is kitűnik a kérdés jogosulatlan volta, noha azért mégis megjelenik előttünk
a kérdést legitimáló parányi kis szikra, ami az átgondolást engedi meg nekünk.
Ennél a problémánál maradva, egy video-performance keretein belül vizsgálom a kérdést.
Az 'endurance art'-nak egy félreértése ez, ugyanis itt az akaratomat kell intenzíven tartanom,
valami olyasmi felé, ami bizonyos hogy nem lehetséges. Egyfajta teszt ez, egy olyan próbatétel
aminek a kimenetele, szükségszerűen egy mederbe torkollik.

STIGMATIC DESTRUCTION feat. ROYAL HUNGARIAN NOISEMAKERS:
Musique concréte saját készítésű hangszerekkel. Pongrácz Kálmán a.k.a. Rovar17 és Syporca Whandal közös projectje kiegészülve Nagy Zopán a.k.a: Azaki Nemazakival.
A koncert során mechanikus, optikai és fizikai törvényeken alapuló hangszer-objektjeink linearitását torzítjuk rituális örvénybe. A bárányok isteneiként az ösztön homályban manifesztáljuk a ki nem mondható szubsztanciát, az iszap mámorába hintjük a luciferi kétkedés magvát. A penészes falak omló állandósága tövébe zuhanva álmunk, hogy otthon vagyunk, esti imánk: a trónra csak ember szülhet Istent!
A Magyar Nemzeti Zajoda 2015, a XXI század talán eddigi legválságosabb évében jött létre, hogy a kor zaját formába öntse, hogy a magyar experimental noise hagyományait is megjelenítve, méltó helyre illessze a magyar és az európai lélekben gomolygó korkérdéseket - önmagával szemben. -Isten halott, itt. Ahogy Az Öreg eldőlt, annak robaja itt lüktet még bennünk, most megint egyre hangosabban, zajosabban. -Halljátok? Gott ist Tot Viva la Royz!?

BORZOJ: Murális festést,grafikát és filmrendezést tanultam.
Visszafelé korí,kelézseb sé ketsef.
Látom az élettelenben az életet,az élőkben a halottat.
A vég és a kezdet foglalkoztat,a két zárójel. Muráliák és papír a világom, de bármilyen természetesen öregedő anyaggal szeretek dolgozni.

HIRMAN CSABA Budapesten élő szabadúszó képzőművész. Iparművészként is elismert alkotó, ékszerei rendszeresen szerepelnek különböző design - platformokon.

SÓS JÓZSEF 2016-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Intermédia szakán. Fő kutatási területe a láb biomechanikai, a lábbelik strukturális és kulturális háttere.

SYPORCA WHANDAL-SCHAUTA RICHÁRD: Monotonitási demonstráció (a rendezvény ideje alatt)
Szlauko László képzőművész és performer a 70-es években indított akcióját folytatjuk az idő, tér,illetve események kontinuitásán át.
A nagyvilág és kis hazánk kultúrális, társadalmi, gazdasági híreiből a számunkra és a jövőre nézve legdermesztőbb mondatait ragadjuk ki, melyeket a konvencionális nevelés szerint, addig írunk a papírra, amíg…a szavak jelentése szertartásszerű rutincselekvésekké tisztul, rituáléként a hírek szavai kalligráfiai vonalakká csonkulnak.
Monotonitást próbára tevő önfegyelmezésünk demonstrálja a mindenkori totalizációk, territorikus dominanciák, tekintélyelvűségek, sztereotip diskurzusok hiábavalóságát.
................................................................................
ZENEKAROK és FORMÁCIÓK

PULPO : darkambient ,drone
https://www.facebook.com/pulpoliveact/?fref=ts
Egyszemélyes avantgard multimédiás experimental ,ambient - drone formáció , basser effektek nyolchúrós verzióval , a képtelen képzőművészet megbabrálása a centrumban
------------------------------------------
HIRAETH .post rock,hardcore
https://www.facebook.com/hiraethHU/
Atmoszférikus post-rock/post-hardcore szomorú, sötét, de felemelő hangulattal. Főleg instrumentális, néhol spoken worddel vagy vokállal megszakítva
.......................................................
CPT . PIRX : metalcor , doometal
https://www.facebook.com/captainprx/
Multieffekt, gyorsan váltakozó matekos ütemek vegyítve a kiábrándultság és a zajos mindennapok gyötrelmeinek hangjaival
Kő kemény agyrázkodtató hangzásinvázió , bitumen néhol metalcore - doommetal - átfuttatásokkal , semmi mosoly , könyörtelen sepsis a tudat orgiájában :ettől a fiatalokból álló brigádtól , de maga a formáció is nem is oly régen alakult . ..

.........................................
ARRHYTHMIA ( Szerbia ) : industrial , noise - experimental techno
https://www.facebook.com/arrhythmia.00
Munkái során a környezetében hallható statikus gépzörejekből, a természetben fellelhető hangokból, és a saját érzelmi világából merít
----------------------------------------------
HIDEG RONCS :experimental, noise, drone, ambient
Közel három évtizedre visszanyúló duóformáció, két basszer, samplerek és minden, ami elképzelhető, tételekre bontott kompozíciók, elmerülés a tér és lélek dimenzióiban, tagjai a hazai underground két kultikus alakja: Rácz Mihály és Broder Ferenc. A kezdeti idők aktivizmusa után, mikor is keresztül-kasul utazták kontinensünket, különböző terekben, foglaltházakban sokkolva a hallgatóságukat radikális experimentális-noise zenéjükkel, vagy éppen a hazai közönségüket flexelték le, napjainkra – igen sok éves kihagyás után visszatérve – zeneileg csendesebb vizekre eveztek-

https://www.facebook.com/Hideg-Roncs-1423616117910459/
.....................................
SLOW SLOW LORIS (Berlin ) :dark-experimental, avantgárd
Viszonylagosan dallamos noise duó, székhelyük: Berlin, Németország.
Bitang erős és lélegzetelállítóan káprázatos zene, a duó előadása egyszerűen: mágia. Egy valós világ küzdelmének a résztvevői lehetünk komplex beavatást kapva a világok küzdelméből.
A Slow Slow Loris egy kiveszőben levő és igen veszélyesztett faj. Az ég kapuőrei, mindebben alkalmazzák a tradicionális gyógyászatot a gonosz szellemek elleni küzdelmeikben.
Tenyerükben temetve rejtik el arcukat „boldogtalanul”.
https://www.facebook.com/search/top/?q=slow+slow+loris

....................
LIVE ANIMAL TRANSPORT :free eletronikus zene
Elektronikus szabadcsapat Paxtibi (Juhász Pál) és broderfenec (Broder Ferenc) közreműködésével. Visszanyúlva a progresszív elektronikus zene legjobb hagyományaihoz, mindezt megspékelve főleg ambient, experimnetal kategóriákkal, néha kiegészülve zenészbarátok (Tigrics, Drone Travolta etc.) jelenlétével, igazi szabad szellemiségű formáció, műfaji megkötések kilőve, elég ritkán láthatóak, pedig produkciójuk igazi varázslat.
https://www.facebook.com/Live-Animal-Transport-1510015692552684/
....................
BAND N THE PIT : psychedelic, stoner ,hosszú körök
A hazai színtér egyik gyöngyszeme. Körkörös témák hajthatatlanul a végtelenbe, magával húzó-utaztató álombeliség, a három zenész párbeszéde, mint egy halk haikuban, törhetetlenül sérülékeny és mégis természeti és biotransz. Egyedülálló élmény!
https://www.facebook.com/Band-In-The-Pit-125878387618009/?fref=ts
VJ : Szabó Kristóf – KristofLab Képzőművész, médiaművész. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett képgrafikus (2012), majd képzőművész-tanári diplomát (2013). 2011-ben Erasmus ösztöndíjjal Drezdában tanult (Hochschule für Bildende Künste Dresden). A MAMŰ és Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának és a Ziggurat Project tagja amely különböző társművészeti együttműködésekkel kísérletezik. Előszerettel dolgozik közösen táncosokkal vagy más művészeti ágak képviselőivel. Számos egyéni és csoportos kiállításon vesz részt külföldön és hazánkban egyaránt. Újabban a festészet és az újmédia művészet kapcsolata foglalkoztatja
.........................
LOMBIK :experimental, noise, drone
A forrasztópáka és a szigetelőszalag bűvöletében élő külvárosi családapák mindennapi frusztrációikat zajjá és lüktetéssé transzformálják. Stílusuk valahol a rákosmenti ambient, terápiás bölcsész-metál és a naiv barkácszaj metszéspontjában helyezkedik el.
https://www.facebook.com/lombiktheband/
.............................
ERKÖLCSI MOZSDO .: doompunk , noisepunk
https://www.facebook.com/erkolcsimozsdo/?ref=ts&fref=ts&qsefr=1
mélység , súlyok , nyers és kegyetlen , zenéje a formációnak nem igazán kategorizálható , alapjáraton doompunk , de közben elszabadulnak fellépésük közben az indulatok ......
..............................
ROSINFLUX - T.BALI : Itt és most :: experimental ,industrial
https://www.facebook.com/Rosinfluxmusic/
- Posztapokaliptikus zenei - hanginvázió , abban a korban ahol is a látóhatár perifériájára lett számüzőtt a lélek , ez a sajátságos zenei -installáció a lélek jelenlétére tett kísérlet . Installáció a jelenlét demonstrációjában. Temesvári Balázs ( T.Bali ) által életre hívott Rosinflux elnevezésű formáció ( amely alapvetően egyszemélyes , némelykor kiegészülve meginvitált zenészbarátokkal ) a hazai zenei élet egyik legsajátságosabb , érdekfeszítőbb vállalkozása .Teljesen autentikus forrásokból merítkezik , inspirálodik ,egészen meghökkentőek a művészeterepén való szereteágazó kalandozásai.
-A magyar progresszív neounderground az elmúlt 10- 15 évben folyamatos robbanásszerű átalakuláson ment ,megy át , talán soha nem volt ilyen erőteljes , megszámlálhatatlanul sok formáció , produktum lát napvilágot , döbbenetes az aktivitás , bátran kijelenthető , hogy kisebb forradalomnak lehetünk tanúi , szereplői . Ebben a sokrétű , szerteágazó áramlatban is az egyik legfigyelemre méltóbb a formáció a Rosinflux .
--- Rosinflux : forrasztási technológia , Rosinflux : önmaga jelenlétét sugárzó zenei tér, terület , tér - installáció, zeneiötvözet , romantik biodark - industrial , organikus metszése az időnek , engedése a totális jelenlétnek , pillanataiban : haiku a totálisan reprezentatív térben , rezonanciákat és radikális zajokat keltve a körülöttünk levő celluloid filmtekercseken pörgő mozaikok kertjében . Egy önmagát lepusztító ,érzelmileg és tudatilag sivataggá tett Világ _Édenkertjében bemerészkedő hangjelek , ahol is a valós élet nem állhat szinkronitásba - ha életben akar maradni - a látszati élet képsoraival.
.........................
NOISECULPTOR : noise
https://soundcloud.com/noisesculptor
Noisesculptor
A Zaj szobrász...
Hangok, érzések, álmok, zajok, kérdések...
Meg hasadt tudat, s benne fura rezgések.
A dolgok új értelmet nyertek... szerelem, vágy, öröm, bánat, düh, harag...
Meg nem fejtett dolgok varázslása, hallható zaj kaleidoszkóppá változtatása
..............................
TESTET ÖLT ( Szerbia ) experimental rock
https://www.facebook.com/testetolt/
"A vajdasági Testet ölt zenekar 2011-ben alakult Temerinben. A csapat jobb híján kísérleti rockként meghatározott zenei világa számos, szerteágazó hatást tükröz, a nyitottság, a kísérleti, kritikai attitűd képezi a zenekar alapját. Mindazok a műfajok, stílusok, ideológiák, esztétikák, poétikák és politikák hatottak a csapat alakulására, amelyekre jellemzőek a fenti tulajdonságok.
A zenekar eddigi két albumát (Testet ölt, 2012; Wellness, 2015) a legrégebben működő volt jugoszláv független kiadó, a zágrábi Listen loudest jelentette meg. Jelenleg a harmadik lemezük anyagán dolgoznak.

A Testet ölt tagjai az újvidéki/szerbiai kísérleti, improvizatív zenei, underground, punkzenei és irodalmi színterek aktív tagjai.

Testet ölt:

Lenkes László - gitár
Czini Ákos - billentyűk
Dalibor Grujičić - basszusgitár
Filip Đurović - dob
..............................
PSYCHEDELIC RAINBOW WARRIOR PEACE FORCE : experimental - hardtech.....
https://www.youtube.com/watch?v=ZJMoxsRSXYg&fbclid=IwAR38lu_8x8oXiK4FHTL0XfsKJNx9oSdzDQtA8JU6XZr-WfO1d6r18d7e8jk
Lee Kajko és Indielyános együttes erővel szakít féregjáratot az agyatokba, hogy átvezesse a chilles vapourwavetől a veretős hardtechnoig terjedő zenei palettájukat. Kozmikus ütemek, térhajlító basszusok, pszichedelikus iszonyat, egyenesen a youtube legfertelmesebb bugyraiból.
.............................
STIGMATIC DESTRUCTION feat. ROYAL HUNGARIAN NOISEMAKERS : experimental ,noise https://www.facebook.com/RoyalHungarianNoisemakers/
https://soundcloud.com/rovar17andsyporcawhandal
Musique concréte saját készítésű hangszerekkel. Pongrácz Kálmán a.k.a. Rovar17 és Syporca Whandal közös projectje kiegészülve Nagy Zopán a.k.a: Azaki Nemazakival.
A koncert során mechanikus, optikai és fizikai törvényeken alapuló hangszer-objektjeink linearitását torzítjuk rituális örvénybe. A bárányok isteneiként az ösztön homályban manifesztáljuk a ki nem mondható szubsztanciát, az iszap mámorába hintjük a luciferi kétkedés magvát. A penészes falak omló állandósága tövébe zuhanva álmunk, hogy otthon vagyunk, esti imánk: a trónra csak ember szülhet Istent!
A Magyar Nemzeti Zajoda 2015, a XXI század talán eddigi legválságosabb évében jött létre, hogy a kor zaját formába öntse, hogy a magyar experimental noise hagyományait is megjelenítve, méltó helyre illessze a magyar és az európai lélekben gomolygó korkérdéseket - önmagával szemben. -Isten halott, itt. Ahogy Az Öreg eldőlt, annak robaja itt lüktet még bennünk, most megint egyre hangosabban, zajosabban. -Halljátok? Gott ist Tot Viva la Royz!?


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2018. 11. 10. - 06:18 | © szerzőség: Gelka