Huun Huur Tu

A Huun Huur Tu által játszott zene a tuvai kultúra birka és rénszarvas pásztoraitól származik, megjelenítve azt a különleges torokéneklési technikát mellyel az énekes egyidejűleg két különböző magasságú hangot szólaltat meg: az alaphang és egy sornyi tagolt felsőbb harmonikus hang egybeillesztésével, rendkívüli virtuozitással alakítja ki a dallamot, kanonikus stílusban. Nehéz feladat egy olyan zenei kultúra közvetítése a kívülálló számára, mely nagyon kapcsolódik a helyhez, az emberhez, ahonnan származik, miközben a nyugati közönség szinte semmit sem a tud a tájról és annak hangzásvilágáról.

Hagyományok Háza (Corvin tér 8., Budapest, 1011), 2016. április 26., 19:00

A 150000 lelket számláló dél-szibériai türk néptörzs megőrizte a zene teremtésének vitathatatlanul a világon legősibb formáit. Ami ezeket a formákat egymásba ötvözi a mimezis vagy imitáció. Imitálva, vagy művészien reprodukálva a természet hangjait, a zene szerzői keresik a kapcsolatot olyan szellemi lényekkel és erőkkel melyek az életükben fontos szerepet játszanak. A tuvaiak képesek fizikai környezetük leírására egyfajta zenei hangkép előállításával, szöveges énekeiben, torokéneklésükben, süvítő, sípoló hangjaikban vagy más éneklési technikáikban. A tuvai zene nem absztrakt, mint a nyugati zene általában, hanem sokkal inkább reprezentatív, terméke egy imitációs kultusznak mely kifejezője a világ egyfajta szellemi értelmezésének….

A Huun-Huur-Tu számtalan koncert és fesztivál fellépés után Európa szinte minden országában, Amerikában, Japánban és Ausztráliában is veterán előadónak számít. Elsőszámú nemzetközi előadói a figyelemre méltó tuvai zenei kultúrának.

Jegyárak: 5 000 Ft - 6 000 Ft


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2016. 03. 22. - 06:42 | © szerzőség: Gelka