Ultrahang Fesztivál 2014

14 év működés, 40 ország 400 előadójának felléptetése után az Ultrahang újra fesztivált rendez. A 2014-esUH Fest mottója: "A newkind of joy" arra a - sokak számára talán ismeretlen - örömre utal, amelyet a zaj, a dallam, a lüktetés varázslatos egyvelege, illetve a jól ismerttel való találkozás helyett a felfedezés öröme jelent.

A szeptember 28. és október 5. közötti eseményt a korai évek meg nem értettsége utána ma már élő legendaként számon tartott CharlemagnePalestine ritualisztikus orgonakoncertje nyitja a Vakok Iskolájában, transzélménnyel, plüssmedvék társaságában. A fesztivál több mint negyven élő zenei produkciót és ahhoz kapcsolódó programot mutat be Budapest különböző helyszínein, fele-fele arányban hazai és nemzetközi előadókkal.

A fesztiválon fellép az ipari techno újhullámának kultikus figurája, VaticanShadow; az avantgárd metál mérföldkő Sunn O)))-ból ismert Stephen O'Malley duója, a KTL; a harmincévesen szinte a pályája csúcsára ért dobos zseni, Eli Keszler; közös koncerten lép fel a GustaveTiger és a MayberianSanskülotts. Önálló kiadói esten mutatkoznak be a prágai Baba Vanga előadói, azaz a Superskin, Laura Luna, Lanuk, Ken Ganfield és StředSvěta; session estet tart a 12z; új műsorral jelentkezik S. Olbricht és Route 8 közös projektje, a StePwriTmod; fellép a Budapesten ritkán játszó, de nemzetközileg egyre elismertebb Lázár Gábor.

A tánczene, a zaj és az eufória határterületeit mutatja be a brit Ekoplekz, az olasz Lorenzo Senni, a lengyel Wilhelm Bras és a svéd DungeonAcid. Az emberi hang és az elektronika hol finom, hol radikális fúzióját alkotja meg a dán FrederikkeHoffmeier, azaz Puce Mary, a francia Élg, illetve a finn Jan Anderzén, aki Tomutonttu néven lép majd fel. A hazai barkácsolt elektronika kívülálló, de megkerülhetetlen alakja, Tigrics, az újpesti panelben született szintitrió, a WeddingAcid Group, illetve a magyar avantgárd fáradhatatlanul aktív alakja, Sőrés Zsolt is játszanak a fesztiválon.

A mikrohangok intimitásával játszik Philip Jeck és JanekSchaefer, előbbi ósdi lemezjátszókkal, utóbbi elemes rádiókkal. A fesztivált a feltörekvő, kevéssé ismert magyar előadóknak lehetőséget biztosító UH Demo ötödik kiadása zárja, de az UH Fest alatt fellépnek a korábbi demók szereplői is: Asio Otus, Carla Under Water, Ateuqram, bhzsolt, a Buster Keaton, Bartha Márk, The Stanley Manuever, illetve Turcsány Villő, akinek többnapos hanginstallációját a Higgs galériában lehet majd megtekinteni. Saját produkcióval lép fel a Farbwechsel kiadó egyik alapítója, Alpár, illetve az EasternDazeblog és a Baba Vanga kiadó oszlopos alakja, Lucia Udvardyova, azaz Palmovka, továbbá elektroakusztikus avant-core improvizációval játszik a szlovák Shibuya Motors.

Koncertjükön kívül Charlemagne Palestine és Eli Keszler ingyenesen látogatható előadást is tartanak a Közép-Európai Egyetemen. A fesztiválra nagy- és kisbérlet váltható augusztustól, az egyes koncertekre külön is váltható jegy a helyszíneken a koncertek napján. Erről, a programbontásról, a fellépőkről és a fesztiválról az UH honlapján található még több info: http://uh.hu/

Mi az Ultrahang és az UH Fest?

Az UH Fest non-profit kezdeményezés, önkéntesek működtetik.

Az Ultrahang 2000 óta közel 40 országból 400 előadót léptetett fel Budapesten, most négy év után rendez ismét fesztivált. De az UH aktivitása az elmúlt években sem szünetelt: 2012-ben elindította az UH Demót, amellyel egy új generációnak adott lehetőséget, hogy közönség elé léphessen, előbb itthon, majd az UH Fest On Tour keretein belül Berlinben, Bécsben, Pozsonyban és Ljubljanában is. 2012 óta újból rendszeresen léptet fel izgalmas nemzetközi produkciókat az UH Esteken, továbbra is a műfajfüggetlenség jegyében. Az UH Fest célja, hogy újból tartalommal töltse meg a "kísérleti zene" kiüresedett címkéjét, és örömet okozzon. 

Az "a newkind of joy mottóhoz kapcsolódik a folyamatosan gyarapodó, 10-20 másodperces videókból álló sorozat is, amelynek részei itt tekinthetők meg: https://vimeo.com/album/2998012

Az UH Fest 2014 szeptember 28. és október 5. között Budapest több pontján, a Vakok Intézetében, a Trafóban, a Toldiban, a Lärmban, a Capellában, a Beat On The Bratben, a Kontrában, a CEU-ban, az A38 hajón, a HiggsGalériában és a Mika Tivadarban osztja az örömöt.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2014. 09. 10. - 06:50 | © szerzőség: Gelka