Der Zunder

Meglehetősen sűrű hétvégén túl egy hűvös hétfői délutánon került megrendezésre a Küss Mich szervezésében az Auróra bugyrában a Der Zunder előadása. (Az ugyanekkor színpadra lépő OvO-ról képes beszámolót hamarosan közlünk a Deathrock.hu oldalán) Az említett sűrűség szorosan kötődik az előadó személyéhez; környékünkön a Börzsöny lankáin ugyanis erdei környezetben rögzített felvételt az Entrópia Architektúra kollektívája a megelőző hétvégén. Helyi lakosként és a zenekar tisztelőjeként természetesen Nagymaroson lábatlankodtam magam is, így már az előkészítés folyamatában is több ízben előkerült a Der Zunder közelgő előadása. Az Aurórában a koncertet megelőző percekben sikerült  elbeszélgetnem az alkotóval, utólagosan pedig az alábbi gondolatokkal igyekszem a Der Zunder hallgatóságában  a barázdákat mélyíteni.

„Black Sun Rising!”

- Mi volt a zenealkotási metódus a hétfő esti anyag kapcsán? Ez lényegesen szigorúbb és sötétebb a tavalyihoz képest.
- Az alkotás folyamata nem különbözik attól amit eddigi munkásságom során követtem, azonban az eszközeim határozottan finomodtak a korábbiakhoz képest. Minden egyes rezdülés vagy hang az Entrópia Architektúra tagjaival közösen elkövetett műhelymunka és mintavételezés/gyűjtés eredménye. Továbbá az OvO vendégeként elhangzott anyag minden egyes hangjával szerves részét képezi a most készülő Entrópia Architektúra lemez egyik dalának. Terveim szerint szeretném elérhetővé tenni a közönség számára mindkettőt. A megvalósítás során ezért arra törekedtem, hogy dallam és ütem struktúrák hideg agóniájukban belesimuljanak az Entrópia Architektúra organikus közegébe. Teljesen elengedtem eddigi zeneiségre való törekvéseimet, minden zaj és hang intuíció eredményeként került a matematikai vázba. Úgy érzem ez az a mélység melyet a jövőben is utamnak tudhatok.
A sötétebb hangvétel valószínűleg részben a fentieknek, részben annak köszönhető, hogy a magánéletben egy elég nehéz gyász-folyamat közepén vagyok.

„Abyssus Abyssum invocat”

- Az EA frontembereként mik a kötődő szálak és mi az ami teljesen elválaszthatóan különül el a Der Zunder világának megteremtésekor?  
- Mindkettőben teljesen őszintén magamat adom. Mindkettőben egy szimbólumokkal labirintus szerűen kikövezett világot igyekszem megjeleníteni, mely részletei mélyen az ősi nem duális emlékezetből származnak. Az a személyesség természeténél fogva sokkal markánsabb és érzékenyebb a Der Zunderben, mint az Entrópia Architektúrában, mivel az előbbiben csak ketten vagyunk Én és a Közönség. Azonban határvonalat nem húznék a két terület közé, inkább csak egy azon rengeteg világosabb és sötétebb tájéka.   „Vestigia nulla retrosum”

- Mennyire tartanád meghökkentőnek, ha  a harsch industrial hangulata és az egykori Cold Meat Industry emléke derengene fel a hallgatóságnak egy-egy Der Zunder szeánsz után?
- Amennyiben ez a véleményed, megtisztelő, hogy egy ilyen panteonba vizionálod a hallottakat. Tény, hogy a fent említett közösségekhez tartozó alkotók között számos személy munkássága inspirált, vagy hatott rám. Mivel nagyon sokat hallgatom őket magam is a mai napig, természetes az a folyamat, hogy lassan átszűrődve a gondolataimon ez megjelenhessen a zenémben. Azonban igyekszem rajtuk és magamon is folyamatosan továbblépni. Nagyon szívesen használom építőköveknek a korábban elpusztított alkotásaim és tapasztalataim „bontott tégláit”.

„AHKAM-UL HAKÍMIN”

- Az est folyamán egy idézett invokáció majd artikulált, de a zenei struktúrába vesző üvöltések adják a zene mentén a szellemi dialógus fonalát. Avass be kérlek...

- Válaszom ketté bontanám: általánosságban (azaz mindkettőre igaz) az Entrópia Architektúrában is és a Der Zunder projectben is a szavak használata szimbolikus. Egyfajta etimológiai festészet, hangszer. A szimbólumoknak együtt, és külön külön is jelentősége, jelentése van. Azonban azok nem feltétlenül a közvetlen megértésre, mint inkább az összkép hangulatára irányulnak. Ezért kifejezetten koncepció, hogy ahol a hangok orkánjában fuldokló szavak csak részben vagy fragmentumokban érthetőek ott ilyenek is maradjanak :). Meggyőződésem, hogy a dolgok elnevezése magunk körül maga a mágia. A zenémben ezt a mágikus szövetet bontom fel és szővöm újra folyton. A pusztulásból új rendszert alkotva, illetve azt ismét lerombolva.
Az elhangzott szöveg Mahakala invokáció. Az invokációt egy szövegfelismerő szoftverrel mondatom el, ezzel megfosztva a szakralitásától és minden emberi érzelem lerakódásától.

„OM!!! Minden tisztátlanság a világban és létezésben feloszlik az ürességben. Az ürességből megjelenik a bölcsesség szele, a tűzön egy koponyatál van. E tál az ötféle hússal és folyadékkal van tele amit a bölcsesség szele által táplált tűz felforral és átalakít  a Samaya isteni nedűjévé. Ez a nektár ragyogóan sugárzik ami meghívja a Jnana isteni nedűjét (tiszta tudatosság), és elvegyülnek. Az egyesült nedű meg van áldva az OM AH HUNG mantra által, ami összetéveszthetetlen ízzel és aromával rendelkezik.
A vonal összes lámáját, a yidamokat.
Tantrikus Istenek és Istennőket, a Dharma védelmezőit mind megidézzük.
Ők összegyűlnek, mint egy nagy felhő előttünk a térben.
Felajánlást adunk a Lámának, aki az összes Yidamot magában foglalja.
Felajánlást adunk a Lámának, aki a három drágakövet magában foglalja.
Felajánlást adunk a Lámának, aki az összes Dharma védelmezőt magában foglalja. Külön felajánlást adunk a Dharma védelmezőknek, akik a fekete kabátot hordják Palden Lhamo Rangjung Gyalmo -nak és környezetükben levő összes Istenségnek.
Vaisravana -nak, a déli írány királyának. Dorje Legpa -nak, Singon -nak és Shing-kyong -nak.
Karnak Dorje Gyalponak és az összes védelmezőnek
aki karmapa tanításait védi, azoknak adom ezt az egyedülálló TORMA felajánlást, ami az ötféle tiszta isteni nedűből áll.
Ezt az önmagában tiszta rakta italt, a nyolc alapvető alkotóelemmel.
Samantabhadra titkos és földi felajánlásokat adok az öt érzéki örömre
Igaz megértésével természeted tökéletességének és nagyszerűségének.
Dicsőítelek téged minden lehetséges módon, ahogy lehet testtel, beszéddel és  tudattal. Imádkozok hozzád, hogy teljesíts be minden hasznos kívánságot.
Add meg nekem és mindenki másnak a legmagasabb szintű és földi tökéletességet, mi alatt itt ülünk.
Imádkozunk hozzád a hosszú életért, egészségért és bőségért.
Imádkozok, hogy tudatom minden hasznos kívánsága azonnal valósuljon meg. Így Karamapa összes tanítása hamar meg tud valósulni.
Imádkozok, hogy adj nekem olyan erőt mellyel Karmapa tanításait sértő
bármely dolgot porrá zúzhatom.
Felajánlom imáim, felajánlásaim és hitem összes pozitív energiáját az összes létező lénynek, akik eddigi életeimben anyáim voltak
Így Ők elérhetik a tökéletes Buddha állapotot.”


Mahakala az egyik legfőbb haragvó istenség a tibeti buddhizmusban. Segít elhárítani az akadályokat. Az elménk csiszolása során a spontaneitást jelentheti. Az Ő szimbólumának állandóan visszatérő használata rendkívüli jelentőséggel bír a Der Zunder és az Entrópia Architektúra szempontjából egyaránt és itt nem kifejezetten a saját szerepemre gondolok.
Mivel az alkotás nem szorítkozik az alkotóra, hanem meggyőződésem szerint az alkotó és a befogadó kollaborációjából születik mindig a jelenben, mindig akkor, amikor alkotó és befogadó is jelen van. Óvatosan bánnék a magyarázatokkal. A szövegeinkben így a konkrét invokációkban, a mantrákban is, a szöveg dallamának, együttes és szavankénti jelentésének és az egyes elemek szimbolikájának egyaránt szerepe van. Használatukkal nem mutatunk egyértelműen a spiritualitásra. Minden értelmezhető és teljes a materiális világ deduktív megközelítéséből.

Az alkotót május 2-án az Entrópia Architektúra koncertjén láthatjuk-hallhatjuk ismét.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2017. 04. 27. - 05:37 | © szerzőség: Gelka