Irfan, The Moon & the Nightspirit

Még az ősz elején tágra kerekedett a szemem, amikor hírül vettem, hogy az Irfan hazánkban ad koncertet. Az ethereal színtérről ritkán érkezik produkció hozzánk - a bolgár zenekar pedig kétségkívül egyik legcsodálatosabb képviselője a műfajnak. Mondhatni bensőséges és nosztalgikus viszonyt ápolok annak révén velük, hogy németországi fesztiválokon több ízben merültem el már varázslatos muzsikájukban.

Nagy szerencse, hogy Magyarország is büszkélkedhet egy nemzetközi színvonalú zenekarral, ami méltóképpen tudta képviselni a hazai színeket. A The Moon and the Nightspirit Békéscsabáról hódította meg Európát; nemzetközi kiadónál több albumuk jelent meg, körbeutazták az öreg kontinenst rabul ejtve hallgatók ezreit. A varázslatos albumborítók önmagukban utazásra hívják a szemlélőt - az énekesnő festői tehetségét dicsérik -, a merítés pedig Hamvas Béla és Weöres Sándor gondolati-költői nyomvonalán halad. Erdei titkos ösvényeken, mohalepte kövek és odvas öreg fák között szalad az ének és a gondolat, a hívószó ezúttal a Dürer falai között is lelkes-táncos közönségre talált.

Nem merek belegondolni, szólóban vajon mennyi embert sarkallt volna jegyváltásra hétköznap az itthon viszonylag ismeretlen Irfan - de csak némileg megfogyatkozott hallgatóság előtt lépett színpadra nagyjából tíz-tájt. A The Eternal Return lemez európai körútjának része ez az este, egyben kulturális utazás is csodálatos hangszerek és egzotikus világok megidézésével. A név - Irfan - a szufi terminológiából vett, misztikus tudást, kinyilatkoztatást jelent. A bolgár folklórkincsből merítkezik zenéjük, perzsa, bizánci  és balkáni vonásokkal díszítve. Hazájuk hagyományos pengetős  és fúvós-ütős hangszereinek kíséretében csodálatosan tiszta éteri női vokál és mélyen zengő férfiének szólalt meg.

Nyugodtan kijelenthető, hogy a közönséget azonnal rabul ejtette az öttagú kedves szófiai zenekar. Az elhangzó szerzemények között - ezek javarészt az új albumot hívatottak elénk tárni - a "kölcsönkapott Föld" és a pusztuló természet érdekében hallhattunk intő szavakat.

Hosszabb ideje vártam már egy ilyen jellegű feltöltődésre, varázslatra - a mágia működött. Köszönet az estéért a szervezőknek, remélhetőleg a sikeres este kapcsán újabb hasonló előadásokra is számíthatunk!

fotók: Valovics Tímea
 


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2015. 11. 28. - 08:22 | © szerzőség: Gelka