Martial egypercesek

ACROSS THE RUBICON - Who doesn't listen to the song, will hear the storm

Ez a lemez már csak a címe miatt is nagyon tetszik, erőteljes, figyelemfelkeltő, sőt, az előbbiek miatt mondhatni irigyelni való. Különösen azért találó, mert a zenekar előző, debütalbumának halovány „songjaihoz” képest ez az új lemez valóban viharként hat. Élethűen szóló, remekül megkomponált orkesztrális betétek, amelyek monotonul szólnak az indusztriális, menetelő dobok felett. A csapatnak sikerült megtalálnia azt az arany középutat, amin haladva ezek a loopok nem lesznek unalomig ismételtek, de gyakori váltásokkal mégsem keltik a túl komplex zene hatását. Külön figyelmet érdemel a férfiének (pl. a Marching at Home c. dalban), amely igen kellemes színfoltja a lengyel trió zenéjének, felemelő, de mégis emberközelivé teszi az olykor hideg, fenséges muzsikát.

IMPERAT – MMIX

Az Imperat egy „idei termés”, a projekt 2011-ben alakult Argentínában. A zenekar leginkább a korai Von Thronstahl-The Days of the Trumpet Call által már kitaposott ösvényt járja, mind ideológiai, mind zenei szempontból, a zene a martial és a neoclassical kellemes keveréke. A zenekar magát keresztényként határozza meg, itt is előkerül a már említett zenekarok által használt római korra utaló szimbolizmus, azonban használnak némi képzavarra is okot adó jelképeket, pl. a fekete napot is. Három számos demójuk ingyenesen érhető el, kellemes, de kissé még gépies hangzású neoclassical muzsikáról van szó, amelyet militáns dobok támasztanak alá. A Verbvm Dei például egy igen kellemes dallammal indít, bár a végére ez is túl monoton lesz a műfaj „elvárásaihoz” képest, de a műfaj kedvelőinek mindenképp’ ajánlott!
http://www.myspace.com/imperat/

VIR MARTIALIS - Spiritual Martial Doctrine

A következő zenekar szintén friss hajtás és érdekes módon szintén Dél-Amerikából származik. Koncepciója egy római ideára épül, a zenekar által több internetes oldalon szolgáltatott biográfia alapján a „Vir” szó embert jelent, azonban a tudományban is elterjedtebb „Homóval” ellenében a Vir-ember a harcos, hősies „martiális” emberfajta neve, aki szemben áll a mai, modern humanizmus-szülte „szolgafajjal”, a „homóval”. Az ingyenesen elérhető demóanyag címe is erre a legionárius szellemre utal, amely alapján a harcot elsősorban szellemi és spirituális szinten akarják folytatni. A zenekar azonban az erős ideológiai alapok mellett sajnos zeneileg még nem kiforrott, de koránt sem elveszett. Az ATR-hez hasonlóan az orkesztrális, de még inkább ipari vonalat követik, azonban a demó nekem túl kaotikus, a ritmusok túlságosan rendszertelenek, mondhatjuk, hogy túl komplexek a műfajhoz képest. Viszont vannak érdekes, elektronikus zenéből vett ötletek, amelyek némileg egyedivé teszik a zenét. Kíváncsi vagyok a Twilight Recordsnál megjelent lemezükre is, remélem hamarosan hallhatom azt is.
http://www.myspace.com/virmartialis


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 20. - 09:44 | © szerzőség: bercesa