No Wave est

A szeptemberi No Wave Esttel a már legális Tilos Rádió No Wave című műsorának 20. születésnapját ünnepeljük. Az Aurórában elhangzó koncerteket 20.00 és 24.00 óra között a rádió élőben közvetíti, a szünetekben pedig a tervek szerint korábbi műsorok archív felvételei és/vagy beszélgetések, valamint régebbi Self Organising Chaos éterkoncertek részletei hangzanak majd el. Az est ideje alatt alkalmi lemezboltot is üzemeltetünk, ahol a fellépők korongjai mellett az Inexhaustible Editions új magyar minilabel első kiadványa is kapható lesz.

Program:

20.00 Varga Zsolt – Kováts Gergő – Halmos András Trio (H)
20.45 Rudi Fischerlehner & Sőrés Zsolt (Ahad) Duo (A-H)
21.30 én & Juhász László Duo (H)

Varga Zsolt – Kováts Gergő – Halmos András Trio (H)

· Varga Zsolt (alt szaxofon)
· Kováts Gergő (tenor szaxofon)
· Halmos András (dobok)

Varga Zsolt szaxofonos, zeneszerző és mozgásművész régóta a hazai alternatív mozgásszínházi- színtér és zene egyik legkarakteresebb és legérzékenyebb egyénisége, aki az elmúlt években Ladjánszki Márta táncos-koreográfussal számtalan emlékezetes közös produkciót hozott létre. Együtt dolgozott többek között a Bálványos Társulattal, az Mc Ribbentrop, a Desert Chaos, a Moszkva tér és a brit-lengyel Theme zenekarokkal, Nikolaus Gerszewskivel és a Conceptual Soundproductions Budapesttel, valamint Oliver Mayne-nel. 2011 óta az L1 Egyesület tagja. Kováts Gergő tizenévesen kezdett el a dzsessz iránt érdeklődni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakán Borbély Mihály és Elek István tanítványa volt, 2011-ben szerzett tanári diplomát. Az elmúlt években egyre inkább a műfaj szabadabb irányzatai felé fordult: a tanszakon eltöltött idő, majd a hazai dzsesszélet hatására ez a folyamat csak fokozódott. Számtalan hazai és nemzetközi formáció, valamint alkalmi kollaboráció aktív résztvevője. Halmos András dobos-ütőhangszeres, koncertszervező, a Művészetek Palotájának művészeti tanácsadója. Több prominens hazai dzsesszmuzsikussal – Dresch Mihály, Grencsó István, Ágoston Béla stb. – játszott együtt, illetve rögzített lemezeket, de koncertezett olyan külföldi előadókkal is, mint például Eugene Chadbourne gitáros, Kjetil Møster szaxofonos, William Parker nagybőgős, vagy éppen Hamid Drake dobos. Jelenlegi állandó projektjei a Jü, a Tariqa és a Morningdeer nevű formációk. A három zenésznek ebben a felállásban ez lesz a debütáló koncertje! (http://andrashalmos.com/)

Rudi Fischerlehner & Sőrés Zsolt (Ahad) Duo (A-H)

· Sőrés Zsolt (Ahad) (öthúros brácsa, elektronika)
· Rudi Fischerlehner (dobok)

Rudi Fischerlehner osztrák dobos-ütőhangszeres a legkülönbözőbb zenei formációkkal dolgozik, amelyek az improvizatív-, a kísérleti zene, valamint a free jazz és a post rock által határolt területen alkotnak. Aktuális együtteseiben olyan zenészekkel játszik, mint Matthias Müller harsonás, Olaf Rupp gitáros, Peter van Huffel szaxofonos, Roland Fidezius basszusgitáros, Isambard Kroustaliov laptopzenész és Maurizio Ravalico ütőhangszeres. Mindezek mellett alkalmazott komponista, producer, film- és színházi zeneszerző. 2013 novemberében a berlini Auslandban játszott először együtt Paul Schwingenschlög trombitással és Sőrés Zsolt brácsással – az akkor elkezdett közös munka most közel két évvel később, a budapesti Auróra koncerttermében folytatódik. Sőrés Zsolt (Ahad) több mint húsz éve aktív improvizatív-, elektroakusztikus és zörejzenész, experimentális zeneszerző, hangművész, független kurátor, költő, író és szerkesztő. Zenéjére jellemző a formazúzó stratégiák kialakítása és az azonnali átmenetek, instabil akusztikus rendszerek használata. Jelenleg működő formációi: duó Jean-Hervé Péron Art-Erroristtal (az idén 45 éve működő, legendás krautrock zenekar, a Faust alapítójával), az Ahad & ChrS (Christian Skjødttel), projektek Franz Hautzingerrel, Isabelle Duthoit-val, Julo Fujakkal és Erhard Hirttel, az I Belong To The Band (Adam Bohmannel, Oliver Mayne-nel és Jean-Michel Van Schouwburggal), trió Richard Barrett-tel és Milana Zarić-tyal, duó Bolcsó Bálinttal, az Ahad & én Duo (Tóth Pállal), valamint a Positive Noise Trio (Kováts Gergővel és Kovács Gergellyel). (http://rudifischerlehner.net/, http://ahadmaster.blogspot.com/)

én & Juhász László Duo (H)

· én (bemikrofonozott tárgyak, elektronika)
· Juhász László (preparált hegedű, kontaktmikrofonok, tárgyak, elektronika)

én rádiós műsorvezető, programszervező, fesztiválkurátor és nem utolsósorban kísérleti zenész. Több mint két évtizede szerkeszti a Tilos Rádió No Wave című műsorát, amivel elsődleges feladatának a Magyarországon kevésbé ismert zeneművek, zenei irányzatok megismertetését, elfogadtatását tekinti. Többnyire szólóban lép fel, de olykor más zenészekkel is ad improvizatív koncerteket, leggyakrabban a No Wave egykori alapítójával, Sőrés Zsolttal, akivel tagja volt az izo-fr csoportnak, és akivel jelenleg is tagja a nemzetközi Paw Music formációnak. Készített már zeneműveket az ORF Kunstradio, valamint a Deutschlandradio Kultur felkérésére is. Jelzésértékű, hogy a No Wave „brand” egy ideje a rádióműsoron kívül zenei estek, fesztiválok elnevezésére is szolgál. A megnevezés kimondottan arra a szándékra utal, hogy a megszokott improvizációs és kísérleti zenei koncertektől karakteresen eltérő élményben részesítse a hallgatókat. Juhász László a 14 éve működő Improv.hu online zenei magazin főszerkesztője, koncertszervező, hanglemezkiadó-vezető, intuitív hangművész, nem-zenész. Alapítója a kilenc éve alakult S8 Improv Collective-nek, tagja a Simon Reynell által életre hívott nemzetközi Murmuration nagyzenekarnak, a svéd-szerb-magyar Herman Müntzing’s Ensemble Morph East együttesnek, valamint újabban a Lenkes László gitárossal alkotott duónak. Csendes, visszafogott játékát ritkán jellemzik előre meghatározott irányvonalak: a totális rögtönzések során létrehozott szabadzene rezzenésszerű hangfolyamait a rendelkezésre álló hangszerek és eszközök újraértelmezése, hétköznapi tárgyak zörejeinek kimerítő feltérképezése, talált hangok és előre rögzített környezeti felvételek neszeinek felhasználása, illetve a mindezek összességéből instant módon előállított reaktív hangmontázsokkal való önfeledt játszadozás jellemzi. Bemutatkozó duókoncert! (http://blog.tilos.hu/en)

Adomány / belépő: 1000 forint

További információ: http://improv.hu/est/no-wave-estek

 


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2015. 08. 26. - 06:43 | © szerzőség: Gelka