R.I.P | Tarkovszkij

29 éve ezen a napon hunyt el Andrej Tarvkovszkij, fimrendező és forgatókönyvíró a XX. századi filmművészet egyik legnagyobb alakja.

A XX. században, amelyet nem véletlenül neveznek a mozgókép századának, a hetedik művészet is megszülte a maga apokaliptikus számvetéseit, és bár a filmek maradandósága kétségbe vonható ugyan - ha másért nem, a celluloid élettartama miatt biztosan -, de hatásuk és értékeik alapján több film már elfoglalta előkelő helyét az emberiség kultúrtörténetében. Azt hiszem túlzás nélkül állítható, hogy ebbe a kategóriába sorolható Andrej Tarkovszkij Sztalker című filmje is. (Írásunk a filmről itt)

Filmjeit áthatják a keleti és nyugati kereszténység és a keleti nagy vallások hatásai. Tarkovszkij művei egyedülállóan koherens módon kapcsolódnak egymáshoz, saját életét, hitét, gondolatait, az orosz kultúra és társadalom, valamint az emberiség jövőjének kérdéseit ábrázolja egyéni stílusban.
Párizsban halt meg, tüdőrákban. Itt temették el, Sainte-Geneviève-des-Bois község orosz temetőjében. Sírján ez a felirat olvasható: „Az ember, aki meglátta az angyalt”. (forrás: Wikipédia)


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2015. 12. 29. - 10:24 | © szerzőség: Gelka