R.I.P - Sid Vicious

Illő egy pár szót ejtenünk a deathrockot, post punkot és még sok mást megalapozó zene, a punk egyik legnagyobb alakjáról, Sid Vicious-ról. A John Simon Ritchie néven született lázadó 22 éves korában hunyt el 1979. február 2-án. A Sex Pistols basszusgitárosaként vált híressé, zenészként, habár állítólag egyáltalán nem rendelkezett zenei tudással. „Munkásságának” utóhatásait tekintve ez egyáltalán nem érdekes.

 Nevének igazán mókás legendája terjedt el, miszerint John Lydon hörcsöge, akit Sidnek hívott, megharapta Ritchie-t, aki felkiálltott: „Sid is really vicious!” (Sid igazán gonosz!). Élete igen gazdag volt eseményekben, megvoltak a maga megpróbáltatásai. Zenei karrierjét 1976-ban kezdte, elsőként a The Flowers of Romance tagjaként. A Siouxsie and the Banshees első koncertjén ő dobolt. És még egy érdekesség, hogy a The Damned állítása szerint Sid és Dave Vanien között kellett dönteniük, hogy ki legyen az énekes, de Sid nem ment el a meghallgatásra.

1977-ben kérték fel, hogy a Sex Pistols basszusgitárosa legyen, az ok: mert minden koncertjükön ott volt.  ’78 január 14-én volt utolsó koncertjük, majd a banda magánügyi problémák miatt feloszlott. Sid ezután szóló karrierbe kezdett, a New York-i Max’s Kansas City-ben lépett fel gyakran, és utolsó koncertje is itt volt.

Barátnője halála után, őt vádolták a gyilkossággal. Öngyilkosságot kísérelt meg, később börtönbe került, ahonnan óvadék ellenében kiengedték 1979. febr. 1-én. Tiszta volt, ám a másnap kiszabadulásának örömére rendezett partin újra drogokhoz nyúlt. Aznap éjjel túladagolásban halt meg, hogy véletlen volt, vagy ő akarta így, kérdéses…


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2024. 02. 02. - 05:43 | © szerzőség: Timi