While Angels Watch interjú

A While Angels Watch első meghallgatásakor nem lehetett nem észrevenni - és meghúzni - párhuzamokat. Mindenekelőtt kézzelfogható Tony Wakeford és a Sieben szelleme. És valóban, az egykori 'victus tag Ian Read, és Matt is segédkeztek az amúgy kicsit elkoptatott "Dark Age"-re keresztelt album elkészítésénél. Ha mindehhez hozzáadjuk a Nick Cave-t némileg idéző énekest... Kellemes végeredmény született. Azonban valamivel több is elvárható lenne, mint a "nagyok" árnyékára vetődni…

Black: - Beszélgessünk egy kicsit a múltról, hogy bemutassunk téged és művészetedet az olvasóinknak... Első lépéseid zenei téren 1985-re nyúlnak vissza, amikor a WAW a következő tagokból állt: Gary Smith (Sol Invictus), Patrick Leagas (Sixth Comm/Mother Destruction), Dougie Graham (Wolfgang Press) és te magad. Milyen más zenészekkel voltál még kapcsolatban akkoriban, hogyan ismertétek meg egymást? Azóta is kapcsolatban vagytok?

WAW: - Annak idején mindig elmentünk megnézni a Death In June-t, és azt hiszem, ebből származott minden további esemény. Gary, Dougie és én már együtt próbáltunk; amikor pedig Patrick elhagyta a DIJ-t, csatlakozott hozzánk, és volt egy koncertünk. Abban az időszakban számos zenekar ismerkedett meg egymással, és legtöbbjükkel én is találkoztam. Még mindig kapcsolatban állok emberekkel, akiket akkor ismertem meg, de nem Gary-val vagy Dougie-val.
Meg kell jegyeznem, hogy a WAW csupán egyetlen koncertet adott és emellett semmiféle anyagot nem jelentetett meg a fent említett felállásban, noha mindannyiunk neve szerepel a Sixth Comm debütáló albumán (Content With Blood), de a dalokat Patrick írta. Mint ahogyan Dougie a Wolfgang Press-nél: nem hiszem, hogy gyakorlatilag tagja volt a zenekar felállásának... Lehet, hogy nincs igazam, mert abban az időben már nem tartottam vele a kapcsolatot.

- Később megjelent a „Reflection of Joy” és a „Behind the Mists”, de sajnos nem tűntek túl sikeresnek, miért történt ez? Talán más csapatok versengése miatt történt, mint a Current 93, Sol Invictus és Death In June?

- Igen, részben emiatt történt, de egyáltalán nem „versengésről” van szó. Mindegyik csapat valami személyeset alkotott, még akkor is, ha együttműködtünk. Tudod, elég sok banda jött és ment abban az időszakban. Az is közrejátszott, hogy még nagyon fiatal voltam, és mialatt szenvedélyesen készítettem a dalokat, nem érdekelt túlzottan, hogy rákerüljenek egy albumra, és megjelenjenek.

- Vissza tudsz emlékezni ennek az időszaknak a hangulatára, amelyet sokan a Neofolk tetőpontjának neveznek?

- Erős nosztalgia fog el, amikor arra az időre gondolok, de vajon nem így van-e ez mindenkivel, aki visszatekint? Azt hiszem, a „testvériség” minden más szónál jobban megragadja annak a periódusnak a hangulatát. A zene, ami abban a korszakban létrejött, egy testvériség megnyilvánulása volt, amely közös érdekeket, hatásokat, gyökereket és történelmet követett. Angliában volt valószínűleg a legaktívabb és legnépszerűbb korszaka a zenénknek (ezt a Neofolk-ra értem ), és ezért megértem, hogy néhányan ezt nevezik a csúcsnak – ez azonban semmiképpen sem a „klimax” volt. Néhány igazán remek művész tűnt fel mostanában, páran éppen Angliából!

 

- A „Falling In Love” megjelenése után tartottál egy hosszabb szünetet, erre miért volt szükség?

- Az egy tudatos döntés volt abból a célból kifolyólag, hogy beszüntessem az írást meg nem határozott időtartamra – másfajta dolgokra kellett koncentrálnom, gyógyuló jellegűekre.

- Mi vezetett arra, hogy visszatérj a WAW-hoz, és hogyan születtek a dalok, amelyek a legújabb albumon, a „Dark Age”-en hallhatók?

- Ez azoknak a helyzeteknek az egyike volt, amikor más dolgok irányítanak... Események, körülmények és szituációk történnek egy bizonyos periódus alatt, amelyek egy meghatározott esemény felé mutatnak.

- A „Behind the Mists” bizonyosan a régebbi dal átdolgozása, amely ugyanazon a néven jelent meg; vannak más dalok is, amelyeket újra felvettél? Vannak terveid arra nézve, hogy újra megjelentesd régebbi munkáidat?

- A „Behind the Mists” valóban az egyik dal átdolgozása, amely a második kazettán jelent meg. Van még két olyan átdolgozott és újra felvett szám az albumon, amelyek körülbelül 1990-ből származnak, de nem jelentek meg eddig még sehol. Válaszok, mármint utalások egy képeslapon: BM Falling, London, WC1N 3XX, England. Az első helyes megfejtő jutalma egy speciális limited verziójú Dark Age album!!! Segítség: az album dalainak címlistája megtalálható a Falling website-on a „Discography” szekcióban.

Vannak terveink arra nézve, hogy megjelentessünk egy válogatást a régi WAW anyagokból.

- Ez a zene a Neofolk „jobb” napjaira emlékeztet engem, és olykor mintha a Sol Invictus régi hangzását fedezném fel – honnan származnak a hatások?

- Nos, zenei gyökereim továbbra is erőteljesen a Doors/Pistols/Velvets/JD/Scott és a korai DIJ közé vannak beágyazva... Érdekes, hogy manapság már ritkán hallgatom ezeket a zenekarokat. Elég nagy skálájú az a zene, amit hallgatok – klasszikus, metal, folk, industrial és egyéb mainstream dolgok. Nagyon nehéz lenne bármilyen specifikus hatást megnevezni, mivel tudatosan nincs ilyen hatás.

- A legújabb album Matt Howden segítségével készült – hogyan találkoztál vele, milyen volt vele dolgozni? Elégedett vagy a „Dark Age” albummal?

- Matt-tel először e-mail útján kezdtem a megbeszéléseket. Nagyon is érdemes volt vele dolgozni. A „Dark Age” régóta folyamatban volt, de mindössze két hetünk maradt arra, hogy felvegyük és elérhetővé tegyük (más elkötelezettségek miatt), ami azt jelenti, hogy eléggé intenzíven dolgoztunk, hosszú órákon át. Azonnal megtaláltuk azt a szintet, ahonnan elkezdhettük a munkát, és ezt meg is tartottuk többé-kevésbé egész idő alatt. Persze viccelődtünk is, ami fontos egyensúlyt biztosított a sötét érzelmek ellen, amelyeket a dalok felidéznek. Igen, elégedett vagyok az albummal, köszönöm.

- Van valami különleges oka annak, hogy Ian Read énekel az egyik dalban?

- Nos, nem az én albumom lenne, ha ő énekelte volna az összes dalt.

- A website-on található képekből ítélve a WAW megjelenésének hasonlóan katonai érzülete van, mint más folk bandáknak a ’80-as és korai ’90-es években. Milyen jelentősége és fontossága van ennek az elemnek számodra, és a zenéd bemutatásában?

- Ez a fajta megjelenítés segít abban, hogy jelentős önfegyelmet gyakoroljak. Mindemellett én úgy látom magam, mint a szabadság egyik harcosát. Dalszövegeim az évek során gyakran tartalmaztak utalásokat a nevetséges döntésekre és igazságtalanságokra, amelyeket hazám kormánya követett el, ahogyan lassan, de biztosan elrabolták az individualitás és szabadság minden illúzióját. Ez az egyetlen jelentősége a katonai megjelenésnek a zenémmel kapcsolatban, és elhanyagolható mértékű mondjuk a Der Blutharsch mellett, akik harci zenét alkotnak, és akiknek a fellépései is - ebből következően - ilyen formát öltenek.

- Hallottam arról a lehetőségről, hogy a Salon Noir-nál lenne fellépésetek, vagy a Fire & Ice mellett, van már valamilyen terv ezzel kapcsolatban? Milyen lesz élőben játszani a vendégzenészeket és felszerelést illetően?

- Múlt évben beszüntettem minden fellépést – volt egy sebesülésem a bal karomon, amely továbbra sem stabil. 2003 tavaszára késznek kell lennünk a fellépésekre, ha minden a terv szerint megy. Erőteljesebb ütőhangszereket képzelek el élőben, és igen, lesznek vendégzenészek is.

- Milyen reakciók érkeztek eddig az új albummal kapcsolatban? Dolgozol már új dalokon?

- Nagyon pozitív reakciók érkeztek eddig, ami nagyon kielégítő azok után, hogy mennyi munka fekszik benne. Mostanában készítettem egy indusztriálisabb felvételt a „Chlorine & Rust II” válogatásra a Stahlkland Audio-nál, jelenleg pedig a második album új dalain dolgozom, amelyeknél Patrick Leagas és Matt Howden is közreműködik majd.

- Időről időre részt veszek a Tursa website fórumán, és olykor ott találom a nevedet... Örömet okoz neked, hogy ilyen fórumokon veszel részt?

- A Tursa az egyetlen fórum, amelyen részt veszek, és igen, öröm fent lenni néha – persze csak addig, amíg Tony nem csatlakozik (csak viccelek!).

- Hogyan értékeled ezeknek a modern kommunikációs állomásoknak a fontosságát a művészetet és különösen a zenét illetően?

- A modern kommunikációs állomások, amelyeket az Internet tett elérhetővé, nagyon fontosak a hatásos és gyors információ átadása érdekében... Mint mindig, rajtunk múlik, hogy hogyan használjuk őket, mert ez meghatározza a végüket, vagy éppen a miénket. Ez csak megbecsülés kérdése.

- Van még valami, amit el szeretnél mondani olvasóinknak, vagy rámutatni valamire?

Ha nem találkoznánk... Jó napot, jó estét és jó éjszakát.

Gernot Musch, Black Magazine, January 2003-11-19


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 24. - 17:57 | © szerzőség: Gelka