Roly Porter - Kistvaen

Roly Porter bristoli zenész munkái elsősorban az élet és halál ciklikusságának, az emberi és társadalmi halálkép szonikus lenyomatának tekinthetőek.

A tavaly júniusban megjelent Kistvaen címében egy gránit sírtípust jelöl. Ez az Anglia dél-nyugati részén - főleg Dartmoor lápvilágában -  található temetkezési forma a hat tételből álló lemez központi eleme. A kistvaenbe holtakat helyeztek a nappal szemben, gyakran földhalommal borították köveket rendezve köré. 
Az alkotó ezekre a kőkorszaki emlékhelyekre tükörként vagy kapuként tekint, napjaink temetkezési rituáléival összehasonlítva az összefüggéseket keresi. Úgy gondolja, hogy a technológiai különbségek ellenére hasonlóságok fedezhetőek fel a korszakokon átívelő halálélményekben.
Porter negyedik szólómunkáját (a korábbiak: Aftertime 2011, Third Law 2016, Life Cycle of Massive Star 2017, Dartmoor környéki terepfelvételek mélyítik. Három énekes szólal meg a felvételeken: Mary-Anne Roberts a középkori walesi zenei duó, a Bragod  egyik tagja, Ellen Southern a Bristol Dead Space kamarazenei csoportjából, és Phil Owen énekes és az énekhagyományok kutatója.
"Ez túlvilági szonikus nekromancia, ahol  szunnyadó szellemeket idéznek elő, rendkívül súlyos jelenlétet idézve." 


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2021. 03. 15. - 08:56 | © szerzőség: Gelka