Urze de Lume

Az Urze de Lume 2012 óta adja ki hanghordozón egyedi kiadványait, tetten érhető a személyesség és odafigyelés - szemet gyönyörködtető igényességgel megalkotott ajándék egy-egy megjelenés. A szóban forgó  Histórias de Lobos - Entre o Lume e a Escuridão (Wolf Stories - Between the Fire and Darkness) kazettán jelent meg, 7 tételt sorakoztatva (Capítulo I-VII).

A lisszaboni székhelyű formáció dark neofolk - neoklasszikus stílusba oldja az ibériai örökséget, gyökerei a hispán-mór-muszlim kultúrkörben fogantak (Ibéria Oculta 2012., Raiz Ibérica 2014.).
Mint írják: "az ibériai hagyományok ihlette zenéjük célja, hogy megünnepeljék azokat a gyökereket, amelyek egy népet azonosítanak és földjükhöz kötik. Repertoárjuk egy olyan korszak túlélő lelkét közvetíti, amelyben az ember és a természet kéz a kézben járt, tiszteletben tartva a földet, az okkultumot és eredetét."
A múlt és helyszín, valamint a természet összekötése visszatérő szentháromság és kimeríthetetlen táptalaja az Urze de Lume-nak.
Jelen tárgyunk Portugália hegyeibe, vagy az egykori Lusitaniába kalauzol, az ember és a farkasok találkozását énekli-vonyítja.
A zenei eszköztár a természeti hangok, torzított elektromos gitár, emberi narratíva (elbeszélők történetei) - ez utóbbinak komor aláfestése a környezet. Mennydörgés, eső és tűz. Félelem, túlélés vagy halál.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2021. 01. 08. - 08:43 | © szerzőség: Gelka