Pszinapszis - Közös magány

A Pszinapszis - Budapesti Pszichológiai Napok Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye, 19. alkalommal kerül megrendezésre, 2015. április 17-19. között az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

Idén egy sokunkat személyesen is érintő témát választottunk főcímül, a 3 nap alatt igyekszünk majd körüljárni a „Közös magány” témakörét. Arra szeretnénk invitálni benneteket, hogy együtt gondolkozzunk el a magány természetéről, arról, mit is jelent együtt egyedül lenni.

A magány egy olyan érzés, amely mindannyiunk életében jelen van valamilyen formában. Van, amikor szükségünk van rá, van, amikor menekülünk előle. Mivel minden ember másmilyen, mindannyian másképpen vagyunk magányosak is, más jelentést hordoz számunkra ez az érzés, állapot. Mindez azonban nemcsak személy-, de élethelyzet-függő is. Az egyedüllét, a magány általában nem úgy jelenik meg előttünk, mint egy közös, társas dolog. A XIX. Pszinapszison mégis igyekszünk körbejárni ezt az elsőre megfoghatatlannak tűnő témát. Lehetünk közösen magányosak?
Gondoljunk csak bele egy hétköznapi helyzetbe: egyedül vagyunk, amikor sétálunk az utcán, felszállunk a villamosra, vagy csak leugrunk bevásárolni. Mennyi ember vesz minket körül és mi mégis a saját érzéseinkbe burkolózva maradunk. Ki ne érezte volna már magát egyedül, akár barátai körében, párkapcsolatában, családjában, vagy a munkahelyén. A magány lehet néha-néha ránk ülő hangulat; lehet, hogy alkalmanként vágyunk rá, hogy körülöleljen a maga a csöndjével, de lehet, hogy félünk is tőle. Ezekben mind osztozunk egymással, hiszen ez az érzés az emberi lét velejárója, megkerülhetetlen, senki számára sem idegen. Az élet egy üvegfalú labirintus, egymással, de mégis egyedül próbáljuk kifürkészni az útvesztő rejtelmeit, pont úgy, ahogy bárki más, néha útjaink keresztezik egymást, néha találunk valakit, aki az egész utunkon végigkísér.
Most együtt, a pszichológia és határtudományai lencséjén keresztül vizsgálhatjuk meg ezt a furcsa élményt, hogy hogyan is lehetünk együtt egyedül, hogy milyen is a mindennap átélt Közös Magány.

És hogy segíthetünk Téged ebben?

Szakmai programunk keretében több mint 75 előadás során a szakma legkiválóbb képviselői kalauzolnak el Téged a pszichológia labirintusában. Az előadások mellett mintegy 30 műhelyfoglalkozás közül választhatod ki azt, amely által közelebb kerülhetsz magadhoz és megtapasztalhatod a pszichológia gyakorlati oldalát.

Mindemellett változatos kulturális programmal is készülünk, több, mint 30 szervezett program közül válogathattok majd. Lesz például kiállítás, koncert, civil előadás, kerekasztal-beszélgetés, élő könyvtár, életmese, börtönrádió, jóga, hangfürdő, slam poetry verseny, valamint táncbemutató is.

További információkért látogassatok el folyamatosan frissülő honlapunkra, ahol hamarosan elérhetővé válik teljes programunk. Az előzetes jegyeladási időpontokról is itt találtok bővebb információt. Az „online jegyvásárlás” és az „előzetes műhelyregisztráció” fülek egyelőre még nem aktívak, de amint elérhetőek lesznek, jelezzük majd felétek itt az eseménynél, illetve facebook oldalunkon is.

www.pszinapszis.hu
www.facebook.com/pszinapszis


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2015. 03. 24. - 06:44 | © szerzőség: Gelka