In The Nursery interjú

Érzelmes nagyvárosi szimfóniák néma képekhez

Miután a sheffieldi ikrek, Klive és Nigel Humberstone ambiciózus munkájikban, az “Optical Music Series”-ben (optikai zenesorozatok) két német expresszionista némafilmhez, a “The Cabinet of Dr. Caligari” és az “Asphalt” címűekhez modern filmzenét kreáltak, elkészítették az 1929-ben Vertov által rendezett film, a "Man With A Movie Camera" zenei aláfestését, mely ezidáig jól sikerült.

Megszokott ITN-anyagaikkal ellentétben, melyek gyakorta az ütőhangszerek bombasztikus erejére és neoklasszicista hangzásra épülnek, a “Man With A Movie Camera” 65 perces zenéje egy egészen törékeny intimitást mutat, mely azon alapul, hogy a korábban előtérbe helyezett dobütemeknek egy részét kiiktatták. Így csodálatosan kidolgozott melódiák csendülnek, melyek lágyan lebegtetett, szférikus szintetizátorhangzással, puha fuvolákkal és finom vonósokkal szólalnak meg. Emellett az orosz filmet nem feltétlenül lehet annak a két német filmnek a követőjeként tekinteni, melyekhez az In The Nursery zenét komponált.

"Miközben utódot kerestünk a zenének, melyet az újra felfedezett német némafilmhez, az ’Asphalt’-hoz készítettünk, különböző lehetőségek merültek fel: a ’Nosferatu’, a ’Metropolis’ és a ’Variete’. A ’Variete’ Emil Jannings főszereplésével nagyszerű, de stílusában hasonlít az ’Asphalt’-ra, míg a ’Metropolis’-t már annyiszor megzenésítették, hogy okosabbnak találtuk, ha valami mást választunk – bár Giorgio Moroder zenéje kitűnő alap lenne, korábbi változatokat korrigálni.”, magyarázza Nigel. “Azt is fontolóra kellett vennünk, hogy német filmet válasszunk-e megint – akkor is, ha eddigi döntéseink alapján nyilvánvaló, hogy nagy rajongói vagyunk a német filmeknek -, mert az Optical Music Series színképét akartuk folytatni. Különböző próbálkozások után múlt évben a bradfordi Film-, Fotó- és TV-múzeum megkérdezett minket, nem akarunk-e egy új zenét írni a ’Man With A Movie Camera" bemutatásának 70. Évfordulójára, az 5. Bradfordi Filmfesztiválra márciusban."

Bár az In The Nursery az “An Ambush of Ghosts” (A szellemek rejteke) című filmmel már egy modern hangosfilm zenéjéről is gondoskodott, és dallamaikat hallani lehetett az “Interjú a vámpírral”, a “The Sweet Hereafter” (Az édes másvilág) és a “The Rainmaker” (Az esőcsináló) című filmek előzeteseiben, úgy tűnik, a némafilm fekszik nekik leginkább.

"A zene komponálása egy némafilmhez speciális művészeti ág, mely megkívánja, hogy másfajta szempontból vizsgáljuk a filmet, ami a struktúráját, hangulatát és a zenei effekteket illeti. Szeretünk olyan anyagokon dolgozni, melyekben felszínre hozhatjuk karakterünket, ahelyett, hogy olyan zenét komponálnánk, mely elvben mindenkinek, de gyakorlatilag senkinek sem passzol." Amit az In The Nursery leginkább csodál a "Man With A Movie Camera"-ban, az a természetes tempó és a történések lefolyása.

"A ’Man With A Movie Camera’ egy kaleidoszkópszerű városi szimfónia, amely életünkben az értelem lebombázását mutatja be a 20. Században”, hangsúlyozza Nigel.

"Az is külön élmény, ha az ember vizuális tüneményeket közvetíthet a cím, díszletek és színház segítsége nélkül. Vertov az operatőrei – és bátyjai – segítségével vette fel a moszkvai embereket munka közben, pihenés közben vagy játék közben, éspedig pirkadattól alkonyatig. Az eredmény egy erőteljes körutazás a szovjet életben azokban az időkben – mindez kameraeffektekkel, trükkökkel és snittekkel, melyek meglepőek abban az időben. Ahogyan mindig, számomra a film esszenciája abból áll, hogy hangsúlyozzuk a történéseket, a filmet és a mozit hatásossá tegyük a publikum számára, egyenesen “leselkedőnek” állítva be a nézőt.”

Az In The Nursery a filmzene komponálásánál nem egyes karakterekre koncentrál, hanem a természetes történésekre, a város ébredésére, a gépek beindítására, a munkanap végére. Ezért Klive és Nigel rendkívül nyugodt, szférikus hangzást teremtett, érzelemmel teli akusztikus hangsúllyal.

"Hiszen sohasem dolgozunk csak elektronikus hangokkal, a vonós hangok is eredeti hangszerek betétei, a rézfúvósokkal és nagyzenekari dobokkal együtt. Ehhez a zenéhez azonban vannak más kiegészítő forrásaink is, mint a balalajka, gépzajok és különböző kamerakezelési hangok. A fuvola mindig is nagy hatással volt ránk emocionálisan, és boldogok vagyunk, hogy egy olyan kitűnő előadóval dolgozhatunk, mint Henrik Linnemann, akit vendégzenészként hívtunk meg. Az ő játéka annyira intuitív és expresszív, hogy már régóta tudtuk: vele szeretnénk dolgozni ezen a projekten. Néhány részt már mi írtunk, de a többi közös improvizáció eredménye."

Miután az In The Nursery befejezte a filmzenei turnét Angliában, és a filmet bemutatták, Klive és Nigel rögtön újra munkába szeretne fogni egy új ITN-albumhoz, amelyet a bombasztikus dobütemek jellemeznek majd.

In The Nursery, 52 Roebuck Road, Sheffield S6 3GQ, England, www.inthenursery.com

fordította : Kiss Zsófia


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 04. 24. - 14:54 | © szerzőség: Gelka